Fejlesztési miniszter: a gázhálózatok esetén is az uniós forrásokból finanszírozott beruházásokra is érvényes költségszabványokat javasolunk

Fejlesztési miniszter: a gázhálózatok esetén is az uniós forrásokból finanszírozott beruházásokra is érvényes költségszabványokat javasolunk

Közvitára bocsátotta a fejlesztési minisztérium azt a jogszabály-tervezetet is, amelyben az Anghel Saligny keretprogramon keresztül finanszírozott gázhálózatok kiépítésére is költségszabványokat határoz meg – jelentette be Cseke Attila.

A fejlesztési miniszter rámutatott: a víz és szennyvízhálózatokhoz hasonlóan, a gázhálózatok kiépítésekor is az uniós finanszírozásból épített beruházásokra érvényes költségszabványt vették át. Így a gázhálózatok kiépítésének költsége nem haladhatja meg a 6.400 euró / megépített, a finanszírozási kérés pillanatában létező háztartás összeget. A költségszabványt évente frissíti a fejlesztési minisztérium a Statisztikai Hivatal adatai szerint.

A gázhálózatra érvényes költségszabványokat a fejlesztési és az energiaügyi miniszter közös rendelete szabályozza, és a finanszírozási program érvénybelépésétől számított 30 napon belül fogadják el, a közvita lejárta után.

Mint ismeretes, a fejlesztési minisztérium ezen a héten bocsátotta közvitára azt a szabályozás-tervezetet is, amelyben a vízhálózatokra, csatornahálózatokra és úthálózatok kiépítésére érvényes költségszabványokat határozza meg az Anghel Saligny beruházási keretprogramban.

 

kapcsolódó

Hírlevél