Javítottak az energiakártya felhasználási rendszerén

Javítottak az energiakártya felhasználási rendszerén

Az eddigi szabályok szerint az energiakártya első 700 lejes részletét június 30-ig lehetett felhasználni, azonban az újonnan elfogadott módosítás szerint a támogatást 2023 december 27-ig bármikor fel lehet használni. Mostantól az energiakártyával tavalyi tartozást, elmaradást is ki lehet fizetni az energiaszolgáltató felé, feltéve, hogy 2022. február 1. utáni tartozásról van szó és a tartozásról szóló számla 2023. január 1. után lett kiállítva. Mindemellett bővítettük a tüzelőanyagok körét, amelyekre a támogatást költeni lehet. Mostantól a gázpalack, tűzifa, fűtőolaj, fapellet mellett butángáz, fűrészpor, szén, brikett vagy egyéb folyékony és szilárd tüzelőanyagok vásárlására is fel lehet használni a támogatást.

Közel 4 millió embert támogattunk a Román Posta által kézbesített energiakártyával, melyekből villany-, gáz- és távhőszámlákat lehet fizetni, illetve gázpalackot, tűzifát, fűtőolajat, fapelletet és egyéb fűtőanyagokat lehet vásárolni. A támogatást két, egyenként 700 lejes részletben utalják ki, az elsőt februárban kapták meg az arra jogosultak, a másodikat szeptemberben fogják megkapni.

Tudjuk, hogy nagy szüksége van az embereknek erre a támogatásra és a támogatás kiutalása óta azt is láttuk, hogy milyen módosításokra van szükség. Olyan módosításokat vezettünk be, amelyeknek köszönhetően minden jogosult személy fel fogja tudni használni a támogatást a lehetőségeihez mérten, anélkül, hogy elvesztené az összeget” – nyilatkozta Hegedüs Csilla államtitkár. 

Az államilag elismert tűzifabeszállítók azonosítása érdekében a Román Posta lekéri Az erdőgazdálkodók és erdőterületek nemzeti nyilvántartásában” lévő összes olyan állami és magán beszállítók listáját, aki jogosult a tűzifával való kereskedésre. Azok a tűzifabeszállítók, akik elfogadják az energiakártyán lévő támogatást fizetőeszközként, protokoll szerződést kell kössenek a Román Postával. A protokoll megkötésekor a beszállítónak igazolnia kell, hogy hivatalosan jogosult a tűzifával való kereskedésre.

Figyelem! Csak azoktól a cégektől lehet tűzifát vásárolni az energiakártyával, akik protokoll-szerződést kötöttek a Román Postával.  

A támogatás minden olyan 60 év fölötti nyugdíjasnak, rokkantnyugdíjasnak, súlyos vagy közepesen súlyos fogyatékkal élő személynek jár, akinek a jövedelme 2.000 lej alatti. A családtámogatási- és a szociális segélyben részesülő családok is jogosultak a kártyára. Azok, akik nem rendelkeznek romániai lakcímmel, nem kaphatnak kártyát.

FONTOS! A háztartásban az egy főre eső nettó jövedelem nem haladhatja meg a 2000 lejt.

Azok, akik egynél több kategóriába tartoznak, csak egyszer kapják meg a támogatást. Ha egy háztartásban több jogosult lakik, a támogatás háztartásonként csak egyszer jár.

Fizetni a Román Posta bármelyik épületében lehet, illetve azoknak, akiknek nincs lehetőségük elmenni a postára, a helyi postásnál vagy online is befizethetnek.

kapcsolódó

Hírlevél