Jóváhagyta a szenátus az RMDSZ javaslatát, amely a települések fejlődését segíti

Jóváhagyta a szenátus az RMDSZ javaslatát, amely a települések fejlődését segíti

Könnyebben alkalmazhatnak főépítészt az önkormányzatok – ezt az RMDSZ által javasolt intézkedést hagyta jóvá a szenátus plénuma. A kormányrendelet az eddigi szinte teljesíthetetlen alkalmazási feltételeken enyhít, és a települések fejlődését segíti ezáltal– mutatott rá Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, Szatmár megyei szenátor.

Az építkezések engedélyeztetése a település általános fejlesztési tervétől függ, amelynek betartásáról a település főépítésze gondoskodik. A kormányrendelet egyszerűsíti a főépítészek alkalmazását ellehetetlenítő hatályos szabályozást.

Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási, és közmunkálatokért felelős miniszter elmondta: „a fejlődéshez mindenkinek joga van, de a hatályos főépítész-alkalmazási feltételek megakadályozzák a települések fejlődését”. A szaktárcavezető rámutatott: a települések fejlődését gátoló főépítész-hiány vidéken a legsúlyosabb, hiszen 2843 községben nincs főépítész és három megyében egyetlen településen sem tölti be senki ezt a szerepet.

Az új rendelkezés a szükséges munkarégiséget csökkenti, illetve megteremti a lehetőséget arra, hogy az építészek mellett mérnökök is jelentkezhetnek a főépítészeti vizsgára, azzal a feltétellel, hogy a kinevezést követő évben településrendezési tanulmányokat folytassanak.

A jogszabálytervezet esetében a végső döntést a képviselőház plénuma hozza meg.

kapcsolódó

Hírlevél