Közös erővel többet tehetünk a szórványért

Közös erővel többet tehetünk a szórványért

Közös erővel a SzórványÉRt címmel tartanak értekezletet hétvégén a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban, ahol a szórványmegyék közösségi vezetői és a pedagógusszervezetek vezetői találkoznak. Az RMDSZ és az RMPSZ Hunyad megyei szervezete által kezdeményezett értekezlet célja az együtt gondolkodás és a szorosabb kapcsolattartás kialakítása.

Közös erővel többet tehetünk a szórványért, ez volt felhívásunk alapgondolata, amellyel megkerestük a szórványmegyék képviselőit. Három javaslatot fogalmaztunk meg. Egyrészt fontosnak tartjuk, hogy legyen szorosabb és rendszeresebb az együttműködés mindazok között, akik a szórványügyet szolgálják, másrészt szeretnénk létrehozni egy olyan fórumot, amely teret ad a jó gyakorlatok megismerésének, hiszen a kihívások közösek, érdemes a megoldásokban is egymásra támaszkodni, harmadrészt pedig gazdagítani kívánjuk a kapcsolati hálót, megteremtve ezáltal az együttműködés és a közös cselekvés lehetőségeit. Ez utóbbi azért is különösen aktuális, mert több megyében változott a csapat összetétele, új emberek kerültek a szervezetekbe” – emelte ki Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke.

A szórványközösségeknek belső erőre is szükségük van, hogy identitástudatukat megőrizzék. Ez a belső erő létezik, ott feszül bennünk, cselekvésre késztet, hiszen mi, szórványban élők vagyunk azok, akik értjük a szórványt, életerőnkkel, mindennapos küzdelmeinkkel belülről tápláljuk, mint az érhálózat a testet. Mi tudjuk azt, hogy a szórvány, látszólagos erőtlensége ellenére, nagyon is sokat ér az összmagyarság életében, a szórvány érték. A SzórványÉRt értekezlet összehívásával egy olyan közeget kívánunk teremteni, ami közösen forrong, beszél, és együtt próbálja elérni, hogy ami nem jó, az jó, és ami jó, az még jobb legyen” – fogalmazott Csatlós Erzsébet Zsófia, az RMPSZ Hunyad megyei elnöke.

A kezdeményezők a szórványközösségeket építő entitások közül két olyan pólust szeretnének egymáshoz közelebb hozni, amelyek az elmúlt évtizedekben aktív részesei voltak a szórványért folytatott munkának: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szórványfrakcióját és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége szórványmegyékben tevékenykedő területi szervezeteinek vezetőit. Az április 29-e és május 1-je között zajló eseményre Arad, Beszterce, Brassó, Bukarest, Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény, Máramaros, Szeben és Temes megyéből várják az RMDSZ és az RMPSZ megyei és helyi képviselőit.

A SzórványÉRt értekezlet kezdeményezői egy felhívást is megfogalmaztak, amelyben hangsúlyozzák: „bízni a szórványközösségek jövőjében felér egy kisebb csodával. Egy olyan csodával, melyet összefogással, közös akarattal képesek vagyunk megteremteni. Ezért tisztelettel felkérjük Önt, aki feladatának érzi a szórványközösségeink fenntartását, erősítését, hogy vegyen részt munkánkban, melynek célja a szórványközösségek pozitív fókuszba emelése”.

A felhívás teljes szövege elérhető ezen a linken.

kapcsolódó

Hírlevél