MIÉRT nem oltatod be magad? elsősegély-és oltáskampányt szervezünk az erdélyi fiataloknak

MIÉRT nem oltatod be magad? elsősegély-és oltáskampányt szervezünk az erdélyi fiataloknak

Amikor tavaly a nagy lezárások idején az időseknek segítettünk a bevásárlásban és egyéb ügyek intézésében, nem gondoltuk, hogy a koronavírus-járvány ilyen drámai szintet érhet el, mint idén a negyedik hullám alatt. Sokkolóak voltak a napi adatok, rengetegen kerültek kórházba, egyik napról a másikra pedig több fertőzött is meghalt: köztük családtagok, szomszédok, barátok. Ezzel a jelenséggel párhuzamosan egyre élesebben polarizálódott a társadalmunk, barát barátnak, családtag családtagnak fordított hátat. Elértünk egy olyan ponthoz, ahol a MIÉRT Vezetőtanácsa úgy érezte, felelősségünk van abban, hogy újra párbeszédet kezdjünk a fiatalokkal és nemcsak!

Mi is látjuk, hogy a kormánykoalíció a lehető legrosszabb periódusban bomlott fel, a politikai csatatér pedig épp akkor volt a legvéresebb, amikor a vezetők a nehéz helyzetben lévő ország "kezét kellett volna fogják". Ehhez képest azt láttuk, hogy az RMDSZ maradt az egyedüli olyan politikai párt, aki világosan elmondta: a járványhelyzet legyőzésére elsősorban egy stabil kormányra van szüksége az országnak.  

Egyetértünk abban, hogy a káosz nem épít bizalmat, azonban be kell ismernünk magunknak, hogy az országban uralkodó oltásellenesség és az orvostudománnyal szembeni szkepticizmus gyökerei ennél sokkal mélyebbre kerültek.

De ugyanúgy fontosnak tartjuk kiemelni a Facebook és más közösségi platformok alapját adó algoritmusok veszélyét is, amelyek kimondottan személyre szabott információkat tárnak az internetről a tájékozódók elé. Éppen ezért kiemelt hangsúlyt kell fektetni több típusú hírforrásból való tájékozódásra is, hogy az adott kijelentésekről/híresztelésekről valós képet kaphassunk. Érthetetlenül és elkeseredve nézzük ahogy a szolidaritás elpárolgott közülünk.

A járvány elején mi, a MIÉRT vezetőtanácsa és területi szervezetei több száz fiatal bevonásával segítettünk az időseknek bevásárolni, oltásra buzdítottunk a szociális hálókon keresztül, majd elsősegély karavánt szerveztünk és véradásra kértük fel a fiatalokat. Sajnos a járvány nem ért véget és nagyon sok tapasztalatunk azt mutatja, bár a fiatalok körében van oltási hajlandóság, sok esetben a téves információk és a szülők negatív hozzáállása miatt nem oltatják be magukat.

Ebből kiindulva úgy döntöttünk, újra nekifutunk és segítségünket ajánljuk azoknak a fiataloknak, akik fontos, valós és hasznos információkat akarnak kapni az elsősegélynyújtásról és az oltás fontosságáról. Egy újabb országos kampányt kezdeményezünk, amelynek során egészségügyben dolgozó szakemberekkel eljutunk minden olyan településre, ahol segíthetünk: ahol megtanítjuk a fiatalokat, hogyan kell elsősegélyt nyújtani, beszélünk az oltás fontosságáról, segítünk a zöld igazolvány használatában és válaszolunk minden olyan kérdésre, amelyekről téves információkat kaptak az online felületeken. Lebontjuk azt a falat, amelyet a bizalomhiány és a téves információk felépítettek közösségeinkben.

Mindannyiunk közös érdeke, hogy minél többen képesek legyünk elsősegélyben részesíteni veszélyhelyzetbe került embertársainkat. Ilyen súlyos járványügyi helyzetben pedig tudnunk kell azt is, hogy miként kerülhetjük el a fertőzés kockázatát, hogyan óvhatjuk a környezetünket a fertőzés veszélyétől, és mit kell cselekednünk, ha hozzátartozóink fertőzésgyanúsak.

Az érdeklődők keressenek minket bátran a Facebookon, vagy az office@miert.ro e-mail címen.

kapcsolódó

Hírlevél