Május 14-én indul a háztartási gépek roncsprogramja

Május 14-én indul a háztartási gépek roncsprogramja

Rekordnagyságú, 75 millió lej az idei háztartási gépek roncsprogramjának költségvetése és hozzávetőlegesen 200 000 kedvezményezett támogatását teszi lehetővé. „A Környezetvédelmi Alapból finanszírozott roncsprogram abban nyújt segítséget, hogy az emberek a sokat fogyasztó, régi háztartási gépeiket újabbakra, energiatakarékosabbakra cseréljék” – mutatott rá Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter május 11-ei sajtótájékoztatóján.

A miniszter elmondta, idén is kilenc termékre lehet támogatást igényelni: mosógépre, mosogatógépre, hűtőszekrényre, ruhaszárítógépre, klímaberendezésre, televízióra, porszívóra, laptopra és táblagépre.

Az energiaosztályok az európai besorolás alapján változtak, és az utalványok értéke is módosult:

● 400 lej mosógépekre (akár szárítóval rendelkezőkre is), amelyek legalább a C energiahatékonysági osztályba tartoznak az új besorolás szerint;

● 400 lej mosogatógépekre, amelyek legalább a D energiahatékonysági osztályba tartoznak az új besorolás szerint;

● 400 lej klímaberendezésekre (akár a hordozható változatokra is), amelyek legalább az A++ energiahatékonysági osztályba tartoznak a régi besorolás szerint;

● 400 lej hűtőszekrényekre, fagyasztókra, hűtőládákra, amelyek legalább az E energiahatékonysági osztályba tartoznak az új besorolás szerint;

● 400 lej televíziókra, amelyek legalább az E energiahatékonysági osztályba tartoznak az új besorolás szerint;

● 400 lej ruhaszárítógépekre, amelyek legalább az A++ energiahatékonysági osztályba tartoznak a régi besorolás szerint;

● 200 lej porszívókra, amelyek éves fogyasztása kevesebb, mint 43 kWh;

● 500 lej laptopokra;

● 300 lej táblagépekre.

A programra egy héten keresztül, május 14-21. között lehet regisztrálni a Környezetvédelmi Alap honlapján. A 10 órakor megnyíló és majd szintén 10 órakor záruló regisztrációhoz szükséges adatok: név, település, megye, személyazonosító szám (CNP), email-cím, telefonszám. A regisztrálás után lehetővé válik az utalvány felhasználásához szükséges dokumentumok feltöltése: fénykép a személyazonossági igazolványról és a felelősségvállalási nyilatkozat, amelyet az alkalmazás automatikusan félig ki is tölt.

Május 21. és június 3. között a régi mosógépeket, mosogatógépeket és hűtőszekrényeket, június 4. és 17. között a televíziókat, laptopokat és táblagépeket, június 18. és július 1. között pedig a klímaberendezéseket, a ruhaszárítógépeket és a porszívókat lehet leadni. Az ezekért járó vásárlási utalványokat a Környezetvédelmi Alap honlapjáról lehet majd letölteni (www.afm.ro). Az utalványokat 15 napon belül kell levásárolni a programban résztvevő áruházakban és boltokban.

A szakaszokban zajló lebonyolítás és az ezekre külön megszabott költségvetés megakadályozza azt, hogy megismétlődjön a 2019-es forgatókönyv, amikor a program költségvetésének több mint 40 százalékát új televíziók vásárlására fordították a programban résztvevők. A szakaszok 14 napig tartanak, vagy addig, amíg az arra szánt költségkeretet ki nem merítik.

Egy használt háztartási gépet ugyanabba a termékkategóriába tartozóra lehet cserélni. Kivételt képeznek a mosógatógépek és a ruhaszárítók, amelyekért cserébe bármilyen más, régi háztartási gépet le lehet adni. A laptopokra és táblagépekre fordítható utalványért pedig régi számítógépet vagy a programban szereplő más háztartási gépet kell leadni, nem pedig laptopot vagy táblagépet.

Egy feliratkozó minden egyes termékkategóriára igényelhet egy-egy vásárlási utalványt.

Miután mindhárom periódus lejár, ha lesznek fel nem használt utalványok, akkor a folyamat ismét elölről kezdődik a regisztrációval együtt.

A programban résztvevő kereskedők listája a Környezetvédelmi Alap honlapján érhető el, és folyamatosan frissül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kapcsolódó

Hírlevél