Mától pályázhatnak az önkormányzatok a fejlesztési minisztérium uniós finanszírozású bölcsődeépítési programjára

Mától pályázhatnak az önkormányzatok a fejlesztési minisztérium uniós finanszírozású bölcsődeépítési programjára

„Több mint 100 új, környezetbarát bölcsődét építünk, a finanszírozást a fejlesztési minisztérium biztosítja a helyreállítási alapból” – nyilatkozta Cseke Attila RMDSZ-es szaktárcavezető. A pályázást ma, 10 órakor nyitotta meg a szaktárca, az önkormányzatok digitálisan pályázhatnak a már ismert, a minisztérium által biztosított felületen.

A fejlesztési szaktárca az országos költségvetésből átvesz, és a helyreállítási alapból finanszíroz 64 bölcsődét, további 60 új, környezetbarát bölcsőde megépítésére lehet mától pályázni. „Ezáltal az állami költségvetésből erre a célra megjelölt pénzügyi erőforrásokat megtakarítjuk, és újabb bölcsődék építésére használhatjuk” – mutatott rá Cseke Attila.

A helyreállítási alapból finanszírozott bölcsődéket 2025-ig építik meg, és a 124 bölcsődében összesen 7.450 gyermek számára lesz hely, ehhez adódik hozzá az állami finanszírozásból megépítendő bölcsődékben biztosított hely. „Jelenleg 16.000 kisgyermeknek van csupán helye az állami bölcsődékben országszerte, a 0-3 éves gyermekek kevesebb mint 4 százalékának. A cél az, hogy ezt megduplázzuk. Bátor terv, hiszen három év alatt annyi bölcsődét akarunk építeni, mind az elmúlt 30 évben összesen” – hangsúlyozta az RMDSZ-es szaktárcavezető, majd hozzátette: az RMDSZ kormányzati szerepvállalása óta dolgozik azon, hogy a fiatal családokat segítse azáltal, hogy megfelelő, elegendő bölcsődei helyet biztosít.

A pályázati kiírás megnyitásával a fejlesztési minisztérium minden eddig határidős vállalást teljesített, amelyet a helyreállítási alap kapcsán vállalt. Bár az összes minisztérium közül a fejlesztési szaktárcának volt a legtöbb teljesíteni való vállalása ebben a félévben, minden határidőt sikeresen tartottak, és két olyan célt is elértek, amelynek a határideje az év második felében lenne csak – összegezte Cseke Attila.
 

kapcsolódó

Hírlevél