Mi nem diktálunk a nemzeti kisebbségeknek, hanem figyelembe vesszük különbözőségeiket – Laczikó Enikő Katalin államtitkár a Sepsi Tabakó Festen

Mi nem diktálunk a nemzeti kisebbségeknek, hanem figyelembe vesszük különbözőségeiket – Laczikó Enikő Katalin államtitkár a Sepsi Tabakó Festen

A húsz nemzeti kisebbség ügyeivel foglalkozó Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának (DRI) programjairól és projektjeiről, a focidrukkerek intoleráns megnyilvánulásairól és a nemzeti kisebbségek különbözőségeiről beszélt Laczikó Enikő Katalin államtitkár a Sepsi Tabakó Fest második napján, szeptember 2-án.

„A hivatalnak lehetnek jó projektötlei és kezdeményezései a különböző identitások védelmére és népszerűsítésére, azonban nekünk ezeket minden esetben adaptálnunk kell azoknak a kisebbségi közösségeknek az igényeihez, szükségleteihez, preferenciáihoz, akikkel együtt dolgozunk. Mi ugyanis nem diktálunk nekik, hanem figyelembe vesszük a különbözőségeiket, hiszen hatékonyan és hasznosan szeretnénk őket támogatni, segíteni” – hangsúlyozta az általa vezetett Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának munkájáról Laczikó Enikő Katalin a Gyenge-Turoczki Emese kommunikációs tanácsos vezette panelbeszélgetésen. Az államtitkár azt is elmondta, hogy a hivatal szempontjából nem a közösségek lélekszáma a mérvadó, hanem a nagyon különböző közösségi szükségletek az oktatástól a nyelvhasználaton át egészen a néphagyományok megőrzéséig. „Léteznek közös törekvések, persze, azonban gyakorta az alapvető értékekről is másképp gondolkodnak a hazai nemzeti kisebbségek, így például másképp definiálják az identitásukat, különbözően képzelik el az anyanyelvük védelmét, és alapvető értékeikre – szokásaikra, népviseletükre és vallási jellegzetességeikre – is nagyon különbözően tekintenek” – tette hozzá az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője.

A beszélgetésen szó került a focidrukkerek magyarellenes megnyilvánulásairól is, amelyről Laczikó Enikő Katalin azt mondta, hogy megfelelő szankciók híján, illetve a meglévők megfelelő alkalmazása hiányában változásra nem számíthatunk, az intolerancia és a sportszerűtlenség pedig szinte „hagyományossá” vált a hazai sportesemények lelátóin. Hozzátette: az online térben is felfigyelt a gyűlöletbeszédnek egy „érdekes” jelenségére, amely a Facebook-szankciókat hivatott kijátszani. „Elfogadható szavakban fogalmazzák meg ugyanazt a kirekesztést, amit azelőtt káromló vagy szidalmazó formában tettek közzé, és lehet, hogy ezáltal a Facebook szűrőjén nem akad fenn, de a gyűlöletbeszéd akkor is gyűlöletbeszéd marad. Mi pedig felfigyelünk ezekre, hiszen nagyon közelről figyeljük ezt a jelenséget: a hivatal jelentést is készített róla és figyelemfelkeltő akciónk is volt ezen a téren” – részletezte az államtitkár.

A Sepsi Tabakó Festen az is elhangzott még, hogy az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala partnerséget vállalt egy olyan kezdeményezésben is, amely konkrétan az anyanyelv védelmére irányul. „Számos olyan kezdeményezésünk van, amelyben együttesen igyekszünk megmutatni a hazai kulturális, etnikai és nyelvi sokszínűséget, azonban vannak pontszerű projektek is, amely egy-egy közösségre vonatkoznak. Például a hivatal részt vesz a tatár nyelv revitalizációjában, hiszen ez a nyelv az UNESCO besorolása szerint is veszélyeztetett nyelv, nálunk pedig utoljára a kommunizmus idején volt tatár nyelvű oktatás óvodától egyetemig. Jelenleg a tatár gyermekek választható tantárgyként sajátíthatják el anyanyelvüket, amely a nyelvhasználat leszűkülésével veszélybe került” – magyarázta Laczikó Enikő Katalin a sepsiszentgyörgyi, első alkalommal megszervezett rendezvényen.

kapcsolódó

Hírlevél