Miklós Zoltán: az önkormányzatok hatáskörébe helyeznénk a szerencsejáték-irodák működésének a jóváhagyását

Miklós Zoltán: az önkormányzatok hatáskörébe helyeznénk a szerencsejáték-irodák működésének a jóváhagyását

Egy újabb törvénykezdeményezéssel szabályozná az RMDSZ a szerencsejáték-függőség visszaszorítását, ennek értelmében az önkormányzathoz kellene forduljanak a játékirodák működtetői a működési engedély kibocsátásért. Miklós Zoltán, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője, a törvénykezdeményezés társkezdeményezője elmondta, azért van szükség erre, mert az önkormányzat az illetékes hatóság abban, hogy megállapítsa, ha egy szerencsejátékiroda megfelelő helyszínen működik-e vagy sem, hiszen például a játékbarlangok iskolák vagy lakónegyedek közelében való elhelyezése már tinédzser korban arra készteti a diákokat, hogy ezeket kipróbálják, később pedig játékfüggővé válhatnak.

Az országban jelenleg 12 ezer sportfogadási helyiség működik, 73 ezer játékgéppel, amely azt jelenti, hogy 1 játékgép jut ezer lakosra. Az Eurobarométer adatai szerint Románia lakosságának 65 százaléka jelentős problémának tartja a játékfüggőséget. Figyelembe véve az Egészségügyi Világszervezet döntését, amely szerint a szerencsejáték-függőséget a rendkívül súlyos mentális betegségek kategóriájába sorolták és túl sok kiskorú esik áldozatul ennek a szenvedélynek, olyan szabályozásokat szorgalmazunk, amelyek által csökkenne a játékok közvetlen elérhetősége.

„Számos szerencsejáték-iroda iskolák, parkok, lakónegyedek közvetlen szomszédságában van, így könnyen hozzáférhetőek. A kutatások is azt igazolják, hogy minél közelebb vannak ezek az otthonunkhoz, annál nagyobb a látogatottságuk. Továbbá fontos kiemelni, hogy törvény tiltja a kiskorúak játéktermekbe való bejutását, mégis az iskolák és közterületek közelében való elhelyezkedésük arra ösztönzi a diákokat, hogy kipróbálják azokat. Úgy gondoljuk, hogy lehetőséget kell adnunk az önkormányzatoknak arra, hogy korlátozzák ezt a jelenséget, ezáltal szorgalmazzuk, hogy a játékirodák működése önkormányzati engedélyhez legyen kötve” – mutatott rá Miklós Zoltán, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője, miután iktatta a törvénykezdeményezést.

Ezzel párhuzamosan a képviselőházban egy olyan törvénytervezet is eljárásban van, amely betiltaná a szerencsejáték-gépek üzemeltetését az iskolák és játszóterek 300 méteres körzetében, ugyanakkor a bankok, kulturális intézmények és egészségügyi intézmények közelében is, valamint azokban a helyiségekben, bárokban, amelyeknek nincs erre vonatkozó engedélyük.

A ma iktatott törvénytervezetről elsőházként a szenátus dönt, majd a képviselőház bizottsági munkálatai után kerül plénum előtti szavazásra.

 

kapcsolódó

Hírlevél