Muzsikál az erdő a Kárpátok bércein – zenével népszerűsítik a természet értékeit Hargita, Kovászna és Brassó megyében

Muzsikál az erdő a Kárpátok bércein – zenével népszerűsítik a természet értékeit Hargita, Kovászna és Brassó megyében

Az RMDSZ által vezetett környezetvédelmi minisztérium, a Kovászna Megye Tanácsa, Hargita Megye Tanácsa, Brassó Megye Tanácsa, valamint Brassó város és több helyi önkormányzat partnerségével Székelyföldön és Barcaságban is megszervezik idén a Muzsikál az erdő Alapítvány által kezdeményezett összművészeti környezetvédelmi rendezvényt.

„Az erdő mindig is ihletforrást jelentett a művészek számára, gondoljunk csak Tamási Áron Ábel a rengetegben című regényére, Mihai Eminescu költészetére, vagy Antonio Vivaldi zenéjére. Remekműveket köszönhetünk az erdő inspiráló erejének. Ugyanakkor, az erdő nemcsak erőforrást, hanem kikapcsolódási helyszínt is jelent az emberek számára. A Muzsikál az erdő programsorozat az erdő szépségét, a fenntartható életmód fontosságát népszerűsíti a zene által, ezért a környezetvédelmi minisztérium örömmel támogatja partnerként ezt az egyedi elképzelést. Partnerségben a Muzsikál az erdő Alapítvánnyal, valamint a helyi önkormányzatokkal szeptember 24. között egy-egy Hargita, Kovászna és Brassó megyei helyszínen szervezünk erdei koncerteket környezetvédelmi előadásokkal, erdei sétákkal, helyi termékek bemutatójával egybekötve” – jelentette be Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter Sepsiszentgyörgyön.

A Muzsikál az erdő a Kárpátok bércein programsorozatot bemutató sajtótájékoztatón a rendezvény helyi partnereinek képviselői, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Szenner Zoltán, Brassó Megye Tanácsának alelnöke, Allen Coliban, Brassó polgármestere, valamint Szabó Lajos, a projekt kezdeményezője, a magyarországi Muzsikál az erdő Alapítvány elnöke is részt vett.

Tánczos Barna hangsúlyozta: 2021–2022 új kezdetet jelent a romániai erdők számára, jelentős támogatás áll rendelkezésre az új erdők telepítésére, valamint készül az új erdőstratégia is, amely a fenntartható erdőgazdálkodásra helyezi a hangsúlyt. „Ebbe a szemléletmódba illik bele a Muzsikál az erdő rendezvény is. Minimális beavatkozással, épített színpadok és mesterséges díszlet nélkül zajlanak majd a klasszikus zenei koncertek az erdő lombkoronája alatt. Minden eseményen erdőbemutató lesz, a biológiai sokféleséget, az erdei életteret fogják szakemberek bemutatni gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Figyelünk arra, hogy egy rövid erdei sétára is alkalmuk legyen az odalátogatóknak, az autókat megfelelő távolságban hagyjuk” – részletezte a környezetvédelmi tárcavezető.

Székelyföld és Barcaság első alkalommal ad otthont a rendezvénysorozatnak. A Kovászna megyei rendezvényt a sepsibodoki Sütei-borvíz tisztásán tartják szeptember 3-án, szombaton, ahová gyalogosan, kerékpáron, szekéren vagy lóháton juthatnak el az érdeklődők. A klasszikus zenei és a népzenei erdei koncerteket határon túli és hazai előadóművészek biztosítják, lesznek kézműves és természetismereti programok, gyerekeknek szóló tevékenységek – ismertette a részleteket Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. „Egy koncert, egy zene vagy ének másképp hangzik a természet által berendezett térben, mint egy koncertteremben. Célunk az esemény által az erdő, a zene, a művészet erejével környezettudatos életvitelre nevelni az embereket” – tette hozzá.

Szenner Zoltán, Barssó Megye Tanácsának alelnöke a rendezvény kettős céljáról beszélt, a kulturális esemény egyben az ökológiai nevelésről, a környezetvédelem országos népszerűsítéséről szól. „Lesznek népzenei koncertek és népzenei bemutatók magyar, román és szász zenekarokkal, a brassói multikulturalizmus legjobb hagyományai szerint, valamint koncertezik a filharmónia zenekara is. A Brassó Megyei Tanács a Redut Kulturális Központon keresztül támogatja a rendezvényt” – tájékoztatott Szenner Zoltán.

A rendezvény multikulturális jellegét hangsúlyozta Brassó polgármestere, Allen Coliban is, ugyanakkor kiemelte: a rendezvény a helyi közösség javát is szolgálja, amelynek nagyon fontosak a környékbeli erdők.

A Muzsikál az erdő rendezvény 2004-ben indult Szabó Lajos erdőmérnök kezdeményezésére, 2016 óta pedig már nemcsak Magyarországon, hanem a Körösök-völgyében, Bihar megyében is megszervezték. A projekt kezdeményezője elmondta: a Muzsikál az erdő egy komplex összművészeti rendezvény, amelyet idén már öt Kárpát-medencei régióban rendeznek meg.

A Muzsikál az erdő a Kárpátok bércein programsorozat szeptember 2–4. között zajlik Hargita, Kovászna és Brassó megyékben a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztériummal, valamint a megyei és helyi önkormányzatokkal partnerségben.

Hargita megyében a Csíkszentkirály melletti Gesztena pusztára, Kovászna megyében Sepsibodokra, a Sütei borvízforrás környékén, Brassóban pedig a városi állatkert melletti erdőbe várják majd egész napos programmal a természet- és zenekedvelőket.

 

kapcsolódó

Hírlevél