Négy új tanuszoda épül Erdélyben 

Négy új tanuszoda épül Erdélyben 

A fejlesztési minisztérium finanszírozásával Nagyenyeden, Szovátán, Borson és Nagygalambfalván épül új tanuszoda – jelentette be Cseke Attila fejlesztési szaktárcavezető.

„Magyarországon ezekben a hetekben zajlik a 19. vizes világbajnokság, ahol Románia már szerzett aranyérmet. Büszkék vagyunk David Popovicira, aki junior világcsúcsot úszott, és mindenkire, aki képviseli országunkat a világbajnokságon. Az ilyen eredményekhez azonban kell a jó infrastruktúra. Mi ilyen tanuszodákat építünk ezúttal újabb négy erdélyi településen, Borson, Nagygalambfalván, Szovátán és Nagyenyeden, amelyeket délelőtt a diákok, délután a felnőttek töltenek meg élettel. Azt vállaltuk, hogy minden kisrégióban sportlétesítményt, uszodát építünk. Jó úton haladunk ennek megvalósításában” – fogalmazott Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes.

„A gyermekek egészsége, jövője szempontjából fontos ez a négy beruházás, amely biztosítja a szükséges infrastruktúrát ahhoz, hogy úszni tanuljanak” –nyilatkozta az RMDSZ-es fejlesztési miniszter. Az új tanuszodákban 25x15,4 méteres úszómedencék lesznek, amelyben hat úszósávot különíthetnek el a diákok számára. A medencék mellett a sportlétesítményben edzőterem és tornaterem is lesz, korszerű öltözők és zuhanyzók. Az új tanuszodákban úszóversenyeket is szervezhetnek, hiszen a környezetbarát új épületek eleget tesznek az úszószövetség minden előírásának, a lelátókon pedig 124 néző fér el. A tanuszodák mellett 40 autó számára lesz parkolóhely, és energiatakarékos épületeket terveznek, tette hozzá a fejlesztési miniszter. Hőpumpákkal és napelemekkel állítják elő a szükséges áramot és a fűtéshez szükséges energia több mint felét. 

„Közel 120 millió lej finanszírozást biztosítunk a négy tanuszoda felépítésére, mert megértettük, hogy ezek a beruházások fontosak a helyi közösségek számára, és hozzájárulnak ahhoz, hogy mindannyian szebb, fejlődő településeken éljünk, ahol megvan a lehetőség az egészséges életmódra, a sportolásra, korszerű körülmények között” – zárta nyilatkozatát Cseke Attila.

kapcsolódó

Hírlevél