Nem támogatjuk a dízel és benzinmotorok betiltását 2035-től

Nem támogatjuk a dízel és benzinmotorok betiltását 2035-től

Az RMDSZ nem támogatta az Európai Parlament döntését, mely szerint 2035-ig fokozatosan megszüntetnék a dízel- és a benzinüzemű új autók értékesítését az EU-ban, és minden új gyártású autónak nulla kibocsátásúnak kell lennie. Az EP strasbourgi plenáris ülésén, kedden alig 61 szavazattöbbséggel hagyta jóvá az új személygépkocsikra és kisteherautókra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási normák felülvizsgálatát.

Az Európai Parlament úgymond újabb lépést tett a klímacélok teljesítése érdekében, valójában azonban igen kifogásolható döntés született, melyet sem az RMDSZ, sem az EPP többsége nem támogatott. Véleményem szerint ez a döntés káros hatással lesz nemcsak az autópiacra, hanem a fogyasztókra nézve is. A mobilitás nem lehet luxuscikk, márpedig pont ezt fogja eredményezni a személygépkocsik drágulása, a töltőállomások elégtelen száma és területileg hiányos lefedése. A döntésben szereplő „nulla kibocsátás” kifejezés tulajdonképpen az elektromos autókat jelöli meg, így kizár minden egyéb, alacsony, de nem nulla kibocsátású technológiát. Ezáltal az Európai Parlament döntése nemcsak a lakosság és a piac ellen, hanem az innováció és a modern technológiák ellen is irányul” – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője. Emlékeztetett, maga az előterjesztő EB is közvetetten elismeri, hogy gondok vannak, hiszen a szövegében szerepel, hogy az Európai Bizottság 2025-ig módszertant terjeszt elő az EU piacán értékesített személygépkocsik teljes életciklusára vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási adatainak értékelésére, és szükség esetén újabb jogalkotási javaslatokat terjeszt elé. „Az elemi logika azt sugallja, hogy először kellett volna a komoly, mélyreható tanulmányt elvégezni, és csak utána döntést hozni. Tulajdonképpen a teljes Fit For 55 csomag egyik nagy veszélye az óriási sietség, amellyel az Európai Bizottság igyekezik átnyomni a szabályozáscsomagot, kihasználva a válsághelyzetet, politikai nyomást helyez a tagállamokra és a Parlamentre is. A számok azt mutatják, hogy az EU ambiciózus éghajlatvédelmi céljait a közlekedésben nem lehet kizárólag elektromos járművekkel elérni. Az Európai Bizottság egy ideológia alapú döntést hozott, politikailag motivált módon kiválasztott egy technológiát a sok közül, és ezt lenyomta – egyelőre – az Európai Parlament torkán. Elméletileg van egy kiút, hiszen a döntés szerint az EB 2026 decemberéig figyelemmel kíséri a kibocsátási határértékek és a valós üzemanyag- és energiafogyasztási adatok közötti eltérést, jelentést készít és megfelelő nyomon-követési intézkedéseket javasol. 2025 végétől kezdődően a Bizottság kétévente jelentést tesz közzé a kibocsátásmentes közúti mobilitás irányába tett haladásról. Ennek megfelelően 2026-ban az Európai Parlamentnek lehetősége lesz felülvizsgálni és korrigálni a jelenlegi döntést. Ez a kilátás jobb, mint semmi, de mindezek tudatában sajnálattal kell megállapítani, hogy a jelenlegi döntés elhibázott, káros és nagy hátrányt jelent a következő időszakban az állampolgárok, a munkahelyek és az európai ipar számára” – nyomatékosított az EP-képviselő.

A héten Strasbourgban ülésező Európai Parlament 340 igen, 279 nem és 21 tartózkodással hagyta jóvá az új személygépkocsikra és kisteherautókra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási normák felülvizsgálatát.

kapcsolódó

Hírlevél