RMDSZ: Maros megye zászlaját és Nemeszsuk címerét hivatalosítottuk

RMDSZ: Maros megye zászlaját és Nemeszsuk címerét hivatalosítottuk

Két helyi szimbólumról döntött az RMDSZ javaslatára mai ülésén a kormány. Hivatalos zászlaja van Maros megyének és címere a Kolozs megyei Nemeszsuknak – nyilatkozta Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter.

Maros megye zászlaja fehér, rajta a megye címere látható. Maros megye címere negyedelt, a felső két negyedében piros és azúr mezőkben egy géta-dák történelmi tárgyat, illetve egy ezüst színű épületet ábrázol. Az épület felidézi a környéken létrehozott fontosabb építményeket, valamint a hűbérrendszerre jellemző erődítményeket. A címer alsó felében egy aranymérleg jelképezi a lakosok kiegyensúlyozottságát és megfontoltságát, ugyanakkor pedig emlékeztet a kereskedelem szerepére a társadalmi fejlődésben. A címerben szereplő ezüstös csíkok a Maros, Kisküküllő és Nyárád folyókat jelképezik.\

Nemeszsuk címere harmadolt, megjelenik rajta a Suki családra emlékeztető aranyserleg, illetve a George Barițiura emlékeztető, tintával és tollal ellátott pergamen, valamint a zsuki ménest jelképező fekete ló.

A ma elfogadott két helyi szimbólummal 52 helyi magyar közösség saját jelképét sikerült hivatalosítani azóta, hogy az RMDSZ átvette a közigazgatási szaktárcát, és kimozdította a holtpontról ezt az ügyet” – zárta nyilatkozatát Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési és közigazgatási miniszter.
 

kapcsolódó

Hírlevél