RMDSZ: a környezetvédelemi szaktárca vezetése óta a kormányprogramban vállaltak 50 százalékát teljesítettük

RMDSZ: a környezetvédelemi szaktárca vezetése óta a kormányprogramban vállaltak 50 százalékát teljesítettük

A mandátumomból eltelt alig több mint egy év mérlegét megvonva a kormányprogramban vállalt célkitűzések alapján elmondhatom, hogy a kitűzött célok mintegy 50%-át sikerült elérni. Az USR ellenem benyújtott egyszerű indítványa egy, a közvélemény-kutatások szerint a mélyrepülésben lévő ellenzéki párt kétségbeesett próbálkozása. Az indítvány megszövegezői még a környezetvédelem terén alapvető fogalmakkal sincsenek tisztában, ezzel Románia megítélésének is ártanak. A környezetvédelemben hosszútávú stratégiára és következetességre van szükség. Ezt a munkát kezdtük el az erdőgazdálkodás, a vízgazdálkodás, a hulladékkezelés és a védett területek kezelése terén” – jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter a Mentsétek meg Romániát Szövetség törvényhozói által benyújtott egyszerű indítvány parlamenti vitáján.

Rendkívül sokat árt Románia megítélésének az a hamis kép, amit néhány felelőtlen politikus külföldön terjeszt az erdőírtásokról, letarolt hegyoldalakról, ökológiai katasztrófáról. Romániában nincs erdőírtás, vagyis nem alakítanak át erdős területeket mezőgazdasági területté, ahogyan azt hibásan állítják egyesek. Az illegális fakivágás valóban létező probléma, ami ellen számos hatékony intézkedést hoztunk az elmúlt évben” – hangsúlyozta Tánczos Barna. A tárcavezető elmondta, hogy Európa legmodernebb faanyag-nyomonkövető rendszere működik Romániában, amelyet folyamatosan fejlesztenek. Tavaly szigorították az illegális fakivágás és az erdészek ellen elkövetett erőszak büntetését, amelyért a rendőrök, csendőrök ellen elkövetett erőszakhoz hasonló büntetés jár.

A kormány a múlt héten fogadta el az erdősítési programról szóló sürgősségi rendeletet, amely alapján a Helyreállítási Alapból közel 60 ezer hektár területet erdősítenek. „Eddig nem volt olyan törvényi keret, amely arra ösztönözte volna a földtulajdonosokat, hogy erdősítsék területeiket. Ezen változtattunk egy olyan programmal, amely a telepítési költségek megtérítésén túl 20 éven keresztül hektáronként évi 456 euróval kompenzálja az új erdős területek tulajdonosait az erdő szén-dioxid-tárolási szerepe miatt. Ezzel gyakorlatilag zöld utat adtunk az erdősítéseknek” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

A környezetvédelmi tárca vezetője beszámolt azokról az intézkedésekről is, amelyek az illegális szemetelés, szemétégetés megfékezését célozzák. „A környezetvédelmi tárca javaslatára a kormány bűncselekménynek minősítette a szemét égetését és elásását, amelyekért akár börtönbüntetés is jár. Ugyanakkor növeltük a tarlóégetés miatt kiszabható bírásgokat is. Határozott fellépésre van szükség, amelyhez megteremtettük a szükséges jogi eszközöket” – jelentette ki Tánczos Barna.  A tárcavezető kiemelte azt is, hogy a Helyreállítási Alapból szelektív szemétgyűjtő platformok és intelligens hulladékszigetek kialakítását támogatják, segítve az önkormányzatokat a hatékonyabb hulladékkezelésben.

A légszennyezés kapcsán Tánczos Barna kiemelte, hogy a polgármesterek feladata az integrált levegőminőségi tervekbe olyan intézkedéseket belefoglalni és gyakorlatba ültetni, amelyekkel csökkentik a légszennyezést. Az erre vonatkozó európai uniós irányelvek megsértése miatti kötelezettségszegési eljárások kapcsán a környezetvédelmi tárca találkozókat szervezett az érintett polgármesterekkel. „A környezetvédelmi tárca folyamatosan fejleszti a levegőminőség-mérő állomások hálózatát. Tavaly 30 automata mérőrendszer vásárlására kötöttünk szerződést, amelyek egy része már üzemel, ugyanakkor további 17 új mérőállomást és több mint félszáz felszerelést fogunk üzembe helyezni, amelyekkel a levegő minőségét hatékonyabban monitorizáljuk. A mérőállomások számának növelése azonban nem vezet automatikusan a levegő minőségének javulásához. A légszennyezés csökkentése a polgármesterek kizárólagos felelőssége, a szaktárca nem tud helyettük intézkedéseket végrehajtani” – hangsúlyozta a környezetvédelmi miniszter.

Tánczos Barna a vadgazdálkodással kapcsolatos vádakra is reagált. Hangsúlyozta, a tárca vezetésével a medvepopuláció menedzsmentjének tudományos kutatáson alapuló eddigi legátfogóbb projektje zajlik, amelynek célja az ember és a nagyvad együttélésének javítása, a lakosság védelme.

A Temesvári Erdőőrség egyik főfelügyelőjének leváltásával kapcsolatban Tánczos Barna azt mondta, a Recorder.ro-n megjelent oknyomozó anyag alapján az USR törvényhozói egy olyan személy védelmére keltek, aki súlyos törvénytelenségeket követhetett el. „A Temesvári Erdőőrségnél elrendelt ellenőrzésből kiderült, hogy az illető úriember a funkciójával összeférhetetlen tevékenységet végzett, és vélhetően törvénybe ütköző forrásból szerzett bevételt. A vizsgálat alapján készült jelentést eljuttatjuk a bűnügyi szerveknek, és az igazságügy feladata lesz ítéletet mondani. De minden jel arra utal, hogy a korrupcióellenes küzdelem önjelölt harcosai éppen egy bűnözőt védenek a környezetvédelmi problémák megoldása helyett” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

Az egyszerű indítvány parlamenti vitáján az RMDSZ álláspontját Faragó Péter, Arad megyei képviselő ismertette, beszédében nehezményezte, hogy az USR-nek a környezetvédelemről is az igazságszolgáltatás és Orbán Viktor jut eszébe. „Volt olyan időszak Romániában, amikor az igazságszolgáltatást néhányan politikai bosszúállásra használták, de ennek nincs jelentősége jelen helyzetben. Sok példa van olyan ártatlan emberekre, akiket később felmentettek, de imázsukat örökre megpecsételték. Ebben a helyzetben van Markó Attila, egykori kollegánk is, akit semmilyen ügyben nem ítéltek el véglegesen, de a vele történteket nemcsak ő, hanem a családja is átélte, elszenvedte” – mondta Faragó Péter. Hozzátette: „vissza kell térnünk a munkához, mert valós problémákkal szembesülünk a mindennapi életben és ezekre nekünk mielőbbi megoldást kell találni az ország polgárainak megsegítése érdekében”.

kapcsolódó

Hírlevél