RMDSZ: egyszerűbb lesz pályázni

RMDSZ: egyszerűbb lesz pályázni

Sok önkormányzatnak, vállalkozásnak és civil szervezetnek okoz komoly fejtörést az EU-s pályázatok megírása és lebonyolítása. Ezért egy olyan szabályzatot dolgoztunk ki, amely egyszerűsíti és digitalizálja a folyamatokat, és nagy mértékben csökkenti a bürokráciát. Így sokkal gyorsabban, fejfájás nélkül tudjuk lehívni azt a 46 milliárd eurót, amely a következő 5 évben Románia rendelkezésére áll. Ebből az összegből iskolákat és kórházakat építünk és újítunk fel, autópályákat építünk, fejlesztjük a vállalkozásokat, víz- és csatornarendszert építünk, zöldebb és szebb környezetet hozunk létre. Az általunk kidolgozott és kezdeményezett sürgősségi kormányrendeletet tegnap fogadta el a kormány.

„Több, mint 20 éve írok és bonyolítok le pályázatokat, tudom, mit jelent a bürokrácia, a hónapokon át tartó várakozás, a túlbonyolítás, a fölösleges papírmunka. Ezen most változtatunk. Azt akarjuk, hogy minél többen pályázzanak, egyszerű és gyors legyen a pályázati rendszer, hogy tudjuk fejleszteni szülőföldünket. A kormányrendelet elfogadása már egy óriási lépés, hisz ennek köszönhetően sokkal gyorsabb, hatékonyabb lesz a pályázási és a kiértékelési folyamat. Többek között a különböző hatósági engedélyeket például csak egyszer kell kikérni, az építési engedélyt sürgősségi eljárással bocsátják ki, a pályázat leadása és elszámolása kizárólag digitális formában működik majd, és rövidítettünk a határidőkön is” – nyilatkozta Hegedüs Csilla államtitkár.

Javítanak és egyszerűsítenek a MySMIS2021/SMIS2021+ online pályázási platformok működésén is. Mostantól kötelezően megjelenik a kedvezményezettek kézikönyve, amely pontos és részletes tájékoztatást ad a pályázat szakaszairól, a benyújtandó dokumentumokról és minden olyan információt közöl, amely szükséges az irányító hatósággal/közvetítő szervezettel való kapcsolattartásban.

De mindezeken túl folyamatosan frissül és bővül a pályázati naptár is, hogy időben értesüljön mindenki a pályázati lehetőségekről.

További részletek a minisztérium oldalán.

kapcsolódó

Hírlevél