RMDSZ: fejlődik a helyi gasztronómiai-pont hálózat - ezentúl a városokhoz tartozó falvakon is működhetnek

RMDSZ: fejlődik a helyi gasztronómiai-pont hálózat - ezentúl a városokhoz tartozó falvakon is működhetnek

A helyi gasztronómiai pontokat vidéken hozzák létre azért, hogy azokban a helyi termékeket értékesítsék. Ezekben a saját gazdaságból származó alapanyagokból és italokból készített gasztronómiai termékeket a területre jellemző receptek alapján legfeljebb 15 fő részére készítik el és szolgálják fel.

A helyi gasztronómiai pontok lehetnek magánházak, tanyák, méhészetek, borospincék, halőrházak, vadászházak, vadászkomplexumok, gomba- és bogyógyűjtő központok helyiségeiben. Emellett erdészeti irodákban, és egyéb olyan vidéki településen lévő létesítményekben is működhetnek, ahol halászattal, vadászattal, betakarítással vagy erdei termékek gyűjtésével kapcsolatos tevékenységet folytatnak.

A szenátusi munkálatok során úgy sikerült módosítani a törvénytervezetet, hogy ezek az egységek a városokhoz tartozó falvakban is létrejöhessenek.

Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője elmondta: „jelen intézkedéssel a gazdaság megerősítését szorgalmazzuk, hiszen egy helyi gasztronómiai pont létrehozása a gasztroturizmus lehetőségeinek és a vidék turisztikai kínálatának bővítését jelenti. Az élelmiszerek drágulásának eredményeként a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások, gazdák nehéz helyzetbe kerültek. Az elmúlt időszakban az ágazatnak szánt állami finanszírozások mellett, az RMDSZ célja, hogy a gazdák tevékenységét segítse és a helyi termékek értékesítését támogassa az élelmiszerpiacon.”

Fejér László Ödön Kovászna megyei szenátor, a szenátus munkaügyi bizottságának tagja rámutatott: „Romániában olyan termelők vannak, akik értékes munkát folytatnak, de az általuk előállított termékek nem kerülnek be az éttermek kínálatába. A gasztropontok létrehozásával számukra lehetőséget biztosítunk termékeik értékesítésére. Kovászna megyében jelenleg egyetlen gasztropont van bejegyezve, Bükszádon, de bízunk abban, hogy az év végéig többen is követik a jó példát. A helyi termékek felhasználásával ugyanakkor otthoni ízeket nyújthatnak a gasztroturizmus érdeklődői számára.”

A helyi gasztronómiai pontot magánszemélyek és jogi személyek egyaránt létrehozhatják a működésük szerinti megye Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóságán történő regisztrációval. Ennek értelmében vidéki környezetben és a városokhoz tartozó falvakon is lehet ezeket működtetni. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz tartozó Országos Hegyvidéki Ügynökség képzést szervez azok számára, akik helyi gasztronómiai pontot akarnak létrehozni.

A képzés ingyenes és a tanfolyam elvégzésével az Országos Kereskedelmi Nyilvántartó Hivatalhoz szükséges bejegyzési ismereteket, a gasztropont indításának feltételeit ismerhetik meg az érdeklődők.

A tervezet esetében a végső döntést a képviselőház plénuma hozza meg.

kapcsolódó

Hírlevél