RMDSZ: karanténmentessé tettük a határátlépést Romániába mindenki számára, aki Magyarországon oltakozott

RMDSZ: karanténmentessé tettük a határátlépést Romániába mindenki számára, aki Magyarországon oltakozott

Az RMDSZ közbenjárásának köszönhetően azonnali hatállyal karanténmentes a határátlépés Romániába mindenki számára, akinek oltásigazolványa van, függetlenül attól, hogy milyen oltóanyagot választott. Így a Magyarországon beoltott személyekre általánosan vonatkozik a karanténkivétel – hívta fel a figyelmet Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter.
 
Az RMDSZ-es szaktárcavezető elmondta: amennyiben valakinek az illető ország egészségügyi hatósága által kibocsátott papíralapú vagy digitális oltási igazolványa van az illető ország nyelvén és angolul, függetlenül attól, hogy milyen veszélyességi besorolású országból érkezik, karanténkötelezettség nélkül léphet be Romániába. Az új rendelkezés a meglévő határátkelések járványügyi feltételeit érintő szabályozáson pontosít, amely a beoltott személyek számára nem írt elő karanténkötelezettséget. „A rendelkezés alapelve, hogy a beoltott személyek számára karanténmentes legyen a határátkelés, procedurálisan javítottuk a szabályozást, egyértelműsítettük, hogy minden, az illető ország által elfogadott oltóanyag esetén érvényes” – hangsúlyozta a miniszter.
 
Az új rendelkezés értelmében, amelyet ma írt alá az RMDSZ-es ügyvivő egészségügyi miniszter és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) vezetője, nemcsak az Európai Unió által elfogadott négy vakcinával, hanem például a Magyarországon használt Szputnyik- és Sinopharm-vakcinával oltott személyek is karanténmentesen léphetik át a határt Romániába.
 
 

kapcsolódó

Hírlevél