RMDSZ: megoldjuk a fiataloknak szánt lakások árproblémáját

RMDSZ: megoldjuk a fiataloknak szánt lakások árproblémáját

„Az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített, fiataloknak szánt lakások vételára 2020-ban jelentősen megemelkedett, esetenként megkétszereződött. A program célja lakást biztosítani a fiataloknak, ennek szellemében a vételárat és a bérleti díjat a 2019-eshez hasonló értékekre módosítjuk” – jelentette be Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter.

Mint ismeretes, minden év derekán a szaktárca miniszteri rendelet által szabja meg a lakások vételárának kiszámításához szükséges irányárat. Az építkezési ipart érintő, béremelésekről rendelkező előírás következtében, amely megemelte az építkezések költségét, a 2020-as miniszteri rendelet egyik napról a másikra sok esetben megduplázta a fiataloknak szánt lakások vételárát.

A fejlesztési minisztérium új jogszabálytervezete, amelyet ma bocsátott közvitára a szaktárca, a fiatalokat segíti abban, hogy lakást vásároljanak. Az új rendelkezés igazságos árakat szab meg, az ingatlan felépítésének költségeit veszi alapul, és leszámolja abból az eladás pillanatáig fizetett lakbér árát – hívta fel a figyelmet Cseke Attila. A miniszter hozzátette: a lakás árának kiszámításakor figyelembe veszik a település besorolását is, így a kisvárosokban olcsóbb lesz a lakás, mint a fővárosban vagy a nagyvárosokban.

„A hatályos rendelkezések nem a fiatalok megsegítését szolgálták, azok célja egy új ingatlan megépítéséhez szükséges összeg bevétele volt. Így a lakásügynökség által épített ingatlanok ára hasonló volt a piac által diktált árakhoz. Az RMDSZ ezen a megközelítésen változtat a mai tervezet értelmében” – összegezte Cseke Attila.

Az új rendelkezések értelmében a vételár a szóban forgó lakás megépítésének költségéből indul ki, az építés évétől függetlenül, abból vonja le az addig kifizetett lakbért, az amortizációs költségeket, és a település besorolásának megfelelően súlyozza az értékét. Így egy kolozsvári, 2003-ban épített, 62 négyzetméteres lakás, amely 2019-ben 97.378 lejbe került, és 2020-ban 161.832 lejre ugrott az ára, a közvitára bocsátott rendelet értelmében 2021-ben 86.215 lejbe kerülne, miután levonják a 18 éven át fizetett lakbért. Egy korondi, 107 négyzetméteres, 2010-ben épített lakás pedig, amely 2019-ben 137.851 lejbe került, és 2020-ban 232.129 lejre ugrott az ára, most 153.525 lejbe kerülne.

Cseke Attila nyilatkozata a fiataloknak szánt lakások árproblémájának megoldásáról

kapcsolódó

Hírlevél