RMDSZ: nem hagyjuk, hogy a kormány hátrányos helyzetbe hozza a székelyföldi vállalkozásokat

RMDSZ: nem hagyjuk, hogy a kormány hátrányos helyzetbe hozza a székelyföldi vállalkozásokat

Akár 600 kilométert is kell utazniuk a székelyföldi vállalkozásoknak, hogy elszámolják támogatási költségeiket – erről döntött előbb a kormány, majd hétfőn a szenátus is jóváhagyta. Az RMDSZ ellenezte ezt, és kérte az abszurd rendelet módosítását.
A kormány összevonta az országban működő kis- és középvállalkozásokért felelős ügynökségeket, valamint a turisztikai hivatalokat. Az átszervezés nyomán három kis- és középvállalkozásokért, és turizmusért felelős ügynökség jön létre, konstancai, brassói és ploiești székhellyel.  A Hargita, Maros és Fehér megyéket koordináló marosvásárhelyi kirendeltséget Konstancához csatolták. 
„Az ügynökségek összevonása csak látszólag tűnhet hatékonysági intézkedésnek, a kormány valójában többszáz kilométeres utakra kényszeríti a vállalkozókat, saját költségen. Marosvásárhelyről Konstancára 570 kilométert, Gyulafehérvárról 590 kilométert kell megtegyenek. Minden logikát nélkülöz, hogy Hargita, Maros és Fehér megyék ne a sokkal közelebbi brassói ügynökséghez tartozzanak. Ezek az ügynökségek a vállalkozásoknak szóló legfontosabb támogatási programokat koordinálják, de éppen a vállalkozásokat hozzák nehéz helyzetbe, ezért kértük a tervezet módosítását” – hangsúlyozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a felsőház plénumában.  
Az RMDSZ módosító indítványban azt kérte, a marosvásárhelyi hatóság és a hozzá tartozó három megye kerüljön a jóval közelebbi brassói ügynökség hatáskörébe. 
„Teljesen abszurd, hogy Konstancához csatolják Székelyföld egy részét, még akkor is, ha csak egy vállalkozásokért és turizmusért felelős ügynökségről van szó. Elfogadhatatlan az az érv, hogy azokban a városokban jönnek létre a központok, ahol eddig is a legtöbb pályázatot kezelték, hiszen ezzel ahelyett, hogy egyenlő feltételeket teremtenének, még inkább hátrányba hozzák a többi megye vállalkozásait. Ebből is láthatjuk, mit jelent az, ha nem vagyunk kormányon, ha a minket érintő átszervezésről nélkülünk döntenek” – hangsúlyozta Tánczos Barna Hargita megyei szenátor, aki a vállalkozásügyi bizottságban sürgette a diszkriminatív rendelet módosítását.
Az RMDSZ szenátorai az átszervezésről szóló sürgősségi rendelet ellen szavaztak, amely azonban az RMDSZ módosításai nélkül kerül át a képviselőház asztalára. A tervezetről az alsóház dönt.

kapcsolódó

Hírlevél