RMDSZ: tovább bővül a helyi gasztronómiai-pont hálózat

RMDSZ: tovább bővül a helyi gasztronómiai-pont hálózat

A helyi termékek népszerűsítésére és értékesítésére helyi gasztronómiai pontokat hozhatnak létre falvakban, községközpontokban, vagy éppen a municípumokhoz és városokhoz tartozó falvakban, ahol a helyi alapanyagokból készült élelmiszereket az adott régióra jellemző receptek alapján szolgálhatják fel maximum 15 fő részére.

Magyar Loránd, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának alelnöke elmondta: a ma megszavazott törvény a vidéki turizmus és a gasztroturizmus fellendítéséhez járul hozzá, valamint lehetőségként szolgál a gazdáknak, hogy a helyben megtermelt élelmiszereiket értékesíteni tudják. A helyi gasztronómiai pontok lehetnek magánházak, tanyák, méhészetek, borospincék, halőrházak, vadászházak területein elkülönített helyiségben vagy egyéb olyan vidéki településen lévő létesítményekben, ahol halászattal, vadászattal, betakarítással vagy erdei termékek gyűjtésével kapcsolatos tevékenységet folytatnak.

Helyi gasztronómiai pontot magányszemélyek és jogi személyek is létrehozhatnak, ha regisztrálják magukat a megyéhez tartozó Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóságon (DSVSA). Természetes személyek esetében a bejegyzéshez szükséges termelői vagy kereskedelmi engedély, amely alapján a helyi gasztronómiai pont bejegyezhetővé válik. Az ebből származó bevétel magánszemélyek esetén egyéni tevékenységből származó jövedelemnek minősül és évente le kell jelenteni az Adó- és Pénzügyi Hivatalnál.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Ügynökség ingyenes képzést szervez azok számára, akik helyi gasztronómiai pontot szeretnének létrehozni.

A törvénytervezet a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően lép hatályba.

kapcsolódó

Hírlevél