Sarmaság, Végvár és Mezőterem címeréről döntött a kormány

Sarmaság, Végvár és Mezőterem címeréről döntött a kormány

A Szilágy, Temes és Szatmár megyei települések címereit hivatalosította, az RMDSZ javaslatára, mai ülésén a kormány – jelentette be Cseke Attila közigazgatási miniszter.

Sarmaság címerének felső, vörös részében ezüst főnix madár jelképezi a község újjászülető erejét, jobb és baloldalán a Nap és Hold a község magyarságát hangsúlyozza. A címert két hullámos vonal, a Kraszna két ágának jelképe választja el vízszintesen, alsó kék részében pedig bányászati eszközök jelzik a település szénkitermelésből származó gazdagságát. A búzakalász és szőlőfürt a mezőgazdasággal és szőlőtenyészettel foglalkozó helyi gazdákat szimbolizálja.

Végvár címere háromba osztott, bal felső sarkában, kék mezőben, arany lovas és arany Nap jelképezi a település 1818-ra tehető jelképét. Jobb sarkában, vörös mezőben, pelikánmadár jelképezi a helyiek keresztyén vallását, az alsó zöld mezőben pedig aranyfatuskó látható.

Mezőterem jelképén arany búzakalász jelképezi a község főbb foglalkozását, jobb sarkában a vörös mezőben pedig a község területén található védett övezet növényzete jelenik meg. A címer alsó részén kék mezőben látható a települést egykoron vezető Károly család jelképe: arany madár jobb karmában aranyszívvel. 

kapcsolódó

Hírlevél