Tánczos Barna: a Sebes-Körös folyón üzembe helyezett hulladékmentesítő szerkezet méltó példája a magán-, a civil szektor és a hatóságok együttműködésének

Tánczos Barna: a Sebes-Körös folyón üzembe helyezett hulladékmentesítő szerkezet méltó példája a magán-, a civil szektor és a hatóságok együttműködésének

„A víz olyan természeti kincsünk, amely összeköt minket, ugyanakkor közös kihívások elé is állít. Az elmúlt két napban romániai és magyarországi szakemberekkel találkoztam, akik arra keresik a megoldásokat, hogy folyóinkat megtisztítsák a felgyűlő szeméttől. Szatmárnémetiben bemutattuk az integrált hulladékmentesítő rendszer tervét, amellyel az ország nyugati felében található folyókon gyűjtjük be az úszó hulladékot. Ma a Tisza és a Szamos magyarországi szakaszain vettük szemügyre, hogy mit jelent a folyók szennyezése, a megtisztításukért folyó munka, és Nagyváradon, a Sebes-Körös folyón helyeztünk üzembe folyami hulladékmentesítő szerkezetet” – nyilatkozta Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter, miután Nagyváradon átadták a Sebes-Körös folyón üzembe helyezett rendszert.

„Ez a beruházás amellett, hogy hozzájárul a Sebes-Körös folyó tisztábbá tételéhez, abból a szempontból is nagyon fontos, hogy a magánszektor kezdeményezésére, valamint a civil szektor aktív részvételével valósult meg a haságokkal együttműködve. A most üzembe helyezett víztisztító szerkezet a folyóból származó hulladékot egy mozgatható karon keresztül állítja meg és egy gyűjtőtartályba irányítja. Fontos, hogy a begyűjtést követően a hulladék újrahasznosításra kerül” – hangsúlyozta Tánczos Barna. 

A most átadott hulladékmentesítő szerkezethez hasonlót telepítenek a következő két hónapban a Szamoson is. A román vízügyi hatóság ugyanakkor további hét, az úszó hulladék összegyűjtésére alkalmas berendezés terveit készítette el. Ebből négyet a Szamosok medencéjében, hármat pedig a Körösök medencéjében helyeznek el.

 

 

kapcsolódó

Hírlevél