Tánczos Barna: mentalitásváltást indítottunk el a környezetvédelemben, olyan reformokat, amelyek túlmutatnak a politikán

Tánczos Barna: mentalitásváltást indítottunk el a környezetvédelemben, olyan reformokat, amelyek túlmutatnak a politikán

„A környezetvédelem sokkal több mint politika, egy olyan cél, amelyben, ha emberek, közösségek hisznek, tisztábbá tudják tenni környezetüket. Az elmúlt két és fél évben egy mentalitásváltás megteremtésén dolgoztunk és bízok abban, hogy olyan reformokat indítottunk el, amelyek visszafordíthatatlanok. Olyan teljesítményt hagyunk magunk után, amelyre büszkék lehetünk, ez annak a csapatnak az érdeme, amellyel pártszínezettől függetlenül azért dolgoztunk, hogy a környezetvédelem prioritássá váljon Romániában”  –  jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter mandátumzáró sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető kiemelte, az egyik prioritás a fenntartható erdőgazdálkodás megteremtése volt. „Kidolgoztuk az új erdészeti törvénykönyvet, amely megvédi az erdőinket, támogatja a felelős erdőtulajdonosokat és ösztönzi a fenntartható erdőgazdálkodást. Az erdészeti tevékenység ellenőrzésében folyamatosan továbbfejlesztettük a SUMAL 2 rendszert, amely biztosítja a fa és az erdészeti tevékenység nyomonkövethetőségét és visszaszorítja a törvénytelen fakitermelést. Elindítottuk az eddigi legnagyobb és legátfogóbb erdősítési kampányt: 57 ezer hektár erdőt telepítünk a következő években”– hangsúlyozta a leköszönő RMDSZ-es miniszter.

Tánczos Barna elmondta, a hulladékgazdálkodás terén egy olyan fenntartható rendszer kiépítését kezdték el, amely a hosszútávon fekteti le a hulladékkezelés alapjait az országban: „Az elmúlt két év egyik legnagyobb eredményének tekintem, hogy 2023-ban gyakorlatba ültetjük Románia legnagyobb logisztikai beruházását, a betétdíjas rendszert, amely évente több milliárd italcsomagolás újrahasznosítását biztosítja majd. Emellett a hulladékgazdálkodás terén olyan forrásokat biztosítottunk az önkormányzatok számára, amellyel hulladékudvarokat, okoskonténereket szerelhetnek fel a hulladékok szelektív gyűjtésére minden erdélyi nagyvárosban és többszáz kistelepülésen is. Ezzel párhuzamosan olyan szabályozást ültettünk gyakorlatba, amely szigorúan bünteti az illegális szemetelést és megállítja az országhatárokon kívülről érkező illegális hulladék behozatalát”.

Mandátumom alatt prioritásként kezeltem a medvekérdést, ahol az intézkedések teljes hiánya helyett egy tudományos alapokon nyugvó aktív populációszabályozást, komplex intézkedéscsomagot vezettünk be – hangsúlyozta Tánczos Barna. „Az emberi élet védelme mindenek felett ál. Mindvégig ezt szem előtt tartva kezeltük a romániai barnamedvepopulációt, és egy olyan intézkedéscsomagot vezettünk be, amely új alapokra helyezi a faj menedzsmentjét. Megteremtettük az azonnal beavatkozás lehetőségét, rendeztük a vadkárok kompenzációját, villanypásztorok beszerzésében támogattuk a gazdákat és elvégeztettük a populációbecslést. Ez alapján ismét megelőzési és beavatkozási kvótákat hagytunk jóvá a medvepopulációra. A megelőzési célú vadászatról szóló rendeletet aláírtam, és elküldtem jóváhagyásra a tudományos akadémiának.”

Tánczos Barna kiemelte a tudatosítás és a felnövekvő generáció környezetvédelmi nevelése az egyik legfontosabb hozadéka a két és fél éves mandátumának. „A környezetvédelem elképzelhetetlen közös és egyéni felelősségvállalás nélkül, ezért egyre nagyobb szerepet kell vállalnunk a lakosság tájékoztatásában és környezettudatos állampolgárok nevelésében. Ezt a mentalitásváltást indítottuk el az iskolákban bevezetett Zöld héttel, a Zöld péntek mozgalommal, a Tiszta Romániát és Románia újrahasznosít tudatosító kampányokkal, az egyetemekkel között együttműködésekkel, és az erdők szociális szerepének hangsúlyozásával” – mutatott rá Tánczos Barna.

 

kapcsolódó

Hírlevél