Tánczos Barna: rekord költségvetés és egyszerűbb lebonyolítás a 2022-es roncsautó programok esetében

Tánczos Barna: rekord költségvetés és egyszerűbb lebonyolítás a 2022-es roncsautó programok esetében

Az RMDSZ elkötelezett a környezetvédelem és a klímaváltozás elleni küzdelem iránt, éppen ezért kormányzati szerepvállalásunk során folyamatosan azon dolgozunk, hogy megteremtsük a feltételeket egy élhetőbb környezetért. Ezt a célt szolgálja a klasszikus és a Plusz roncsautó programok 2022-es kiadása is, amelyek a szennyező gépkocsik forgalomból történő kivonását célozza. Az elmúlt egy év arra volt jó, hogy felmérjük az erősségeit és a gyengeségeit ezeknek a programoknak, továbbá olyan újdonságokat vezessünk be, amelyek felgyorsítják és főleg hatékonyabbá teszik a környezetvédelmi szaktárca alárendeltségében működő Környezetvédelmi Alap által lebonyolított programokat. Az eddigi évek legnagyobb költségvetését kapja idén ez a két program, továbbá a következő években évi 10 százalékos költségvetés-emelést tervezünk a program kiszámíthatósága végett” – mutatott rá Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter a január 13-án tartott sajtótájékoztatón, Bukarestben. A szaktárcavezető elmondta, hogy ma közvitára bocsátják az útmutatókat, és február elején már elindulhat a 2022-es kiadása a programoknak.

„Románia az Országos Helyreállítási és Rezilienciaépítési Tervben (PNRR) vállalta, hogy 2026-ig 250 ezer, 15 évesnél régebbi gépjárművet von ki használatból. Ezt a célkitűzést támogatják az új roncsautó programok, amelyekhez az eddigi legnagyobb költségvetést rendeltük idén, 1,24 milliárd lejt. Célunk, hogy minél több környezetszennyező autót vonjunk ki használatból, ezért úgy tervezzük módosítani a programot, hogy az különbséget tegyen az Euro 3-as vagy annál alacsonyabb besorolású, 15 évnél régebbi és a kevesebbet szennyező használt autók között. Egy olyan támogatási rendszert készítünk elő, amely az állampolgárok, az autógyártók, a beszállítók és az autókereskedők igényeit is figyelembe veszi. Továbbá célunk nemcsak azokat az állampolgárokat támogatni, akik új autót akarnak vásárolni, hanem azokat is, akik megszabadulnának a szennyező autóiktól, de nem kívánnak újat cserébe. Emellett egy külön programot indítunk a következő három évben az közintézmények számára is, amely által elektromos hibrid plug-in autókat vásárolhatnak, ezáltal példát mutatva a közösségeknek a zöld közlekedésben” – tájékoztatott Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, majd hozzátette, hogy 16500 lej a legnagyobb igényelhető összeg a klasszikus roncsautó program keretében, amennyiben két roncsautót adnak le a kedvezményezettek.

Meggyőződésem, hogy azokat az állampolgárokat is támogatnunk kell, akik nem terveznek új autót vásárolni, azonban leadnák szennyező autóikat. Éppen ezért a környezetvédelmi minisztérium a roncsautó programok mellett azon dolgozik, hogy azok is támogatást kapjanak a régi autók forgalomból való kivonásáért, akik nem szeretnének új autót vásárolni. Hasonló kezdeményezés már tavaly óta sikerrel működik Sepsiszentgyörgyön, ahol az önkormányzat 3000 lejes értékjegyet ad azoknak az autótulajdonosoknak, akik leadják roncsautóikat, a támogatási összeg pedig bármire felhasználható. Ennek a programnak az országos kiterjesztéséről egyeztetéseket kezdeményeztünk az önkormányzatok képviselőivel. Terveink szerint már idén elindulhat a program, amelyet a Környezetvédelmi Alap és az önkormányzatok közösen finanszíroznának” – ismertette a további, roncsautó programokkal kapcsolatos terveket Tánczos Barna.

Fülöp Lóránd, a Környezetvédelmi Alap elnöke a kiszámíthatóság jegyében mutatta be azt az éves naptárt, amely által az elkövetkező időszakban mind a magánszemélyek, mind a jogi személyek pályázhatnak az intézmény által meghirdetett programokra. „A roncsautó programokra idén minden hónapban lehet majd pályázni. Minden 15 évesnél régebbi, Euro 3-as vagy annál alacsonyabb környezetvédelmi besorolású autó bezúzását 1500 lejes régiségi ökobónusszal ösztönözzük, amely kiegészítené a roncsautóért járó értékjegyet. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az érintett 15 évesnél régebbi autó leadása mellett dönt, akkor a klasszikus roncsautó program keretében legalább 7500 lej (6 000 lejes értékjegy + 1 500 lej ökobónusz) támogatást kap, és 6000 lej jár a más típusú használt személygépkocsik leadásáért. Ugyanakkor eddig azokat az autókat lehetett leadni, amelyek 8 éve lettek beíratva Romániába, ezt most 6 évre csökkentettük” – fogalmazott Fülöp, majd rámutatott, hogy ezentúl az elektromos és a hibridautók vásárlását is régi jármű leadásához kötik. Ugyanakkor egy új autó vásárlásához a Roncsautó Plusz program keretében is felhasználható két leadott régi autó. Egy leadott autó esetében a támogatás mértéke elérheti a 46 500 ezer lejt, két leadott autó esetén pedig az 51 000 lejt. Elektromos motorkerékpárok vásárlására 7 500 lejes értékjegy jár.

 


 

A klasszikus roncsautó program és Roncsautó Plusz program pályázati feltételeire vonatkozó főbb módosítási javaslatok:

KLASSZIKUS RONCSAUTÓPROGRAM:

  • 1 500 lejes „régiségi ökobónuszt” vezetnek be minden 15 évesnél régebbi, Euro 3-as vagy annál alacsonyabb környezetvédelmi besorolású használt autóra.
  • Azért, hogy ösztönözzék a 15 évesnél régebbi és legfeljebb Euro 3-as besorolású autók kivonását a forgalomból, a bezúzásukért járó támogatás mértéke 7 500 lej lesz (6 000 lejes megsemmisítési díj + 1 500 lej ökobónusz). Más típusú használt autók bezúzatásáért 6 000 lejes értékjegy kapható.
  • A motorkerékpár vásárlásáért leadott gépjárművek esetében is azonosak a támogatási összegek: 7 500 lej a 15 évnél régebbi, és legfeljebb Euro 3-as besorolású, 6 000 lej az ennél fiatalabb és kevésbé szennyező gépjárművekre.
    • Egy leadott autó esetén 7 500 lej, amennyiben a leadott autó 15 évesnél régebbi és legfeljebb Euro 3-as besorolású, és 6 000 lej más besorolású leadott autók esetében.
    • Két leadott autó esetén 12 000 lej (9 000 lejes megsemmisítési díj + két darab 1 500 lejes régiségi ökobónusz), amennyiben a leadott autók 15 évesnél régebbiek, illetve Euro 3-as vagy annál alacsonyabb besorolásúak, és 9 000 lej más típusú leadott autók esetében.
  • A roncsautó programban való részvétel feltétele továbbra is legalább egy használt autó leadása.
  • A jelenlegi 8 évről 6 évre csökken a programban leadásra jogosult autók életkora a gyártástól/első romániai beíratásától számítva.
  • A regisztrációs bizonylat érvényessége a kiállítástól számított 300 nap lesz a jelenlegi 240 nap helyett.
  • Megszűnik a roncsautó bezúzására/gépjármű-nyilvántartásból való törlésére korábban előírt 60 napos határidő. A programban résztvevők az új autóról szóló számla kiállításáig kell bezúzassák/töröltessék használt autójukat.
  • A programban való részvétel és az ökobónusz odaítélésének feltételeként meghatározott CO2/km kibocsátási normák 5 grammal csökkennek.
  • Megszűnik a Roncsautó Plusz programban kapott értékjeggyel való összevonás lehetősége.
  •  

RONCSAUTÓ PLUSZ PROGRAM:

  • 1 500 lej/gépjármű értékű bónuszt vezetnek be minden 15 évesnél régebbi, és legfeljebb Euro 3-as környezetvédelmi besorolású leadott használt autóra.
  • Egy új autó megvásárlásához kötelezővé válik egy használt autó leadása. Ugyanakkor egy új autó megvásárlásáért két használt autót is le lehet adni. A támogatási összegek a következők:
     
    • Egy roncsautó leadása esetén maximum 46 500 lejes támogatás jár egy teljesen elektromos gépjármű megvásárlására (45 000 lejes értékjegy + 1 500 lejes bónusz, ha a leadott autó 15 évesnél régebbi és legfeljebb Euro 3-as besorolású) és maximum 21 500 lejes támogatás egy konnektoros hibridautó megvásárlására (20 000 lejes értékjegy + 1 500 lejes bónusz, ha a leadott autó 15 évesnél régebbi és legfeljebb Euro 3-as besorolású)
    • Két roncsautó leadása esetén maximum 51 000 lejes támogatás jár egy teljesen elektromos autó megvásárlására (45 000 lejes értékjegy + 3 000 lej megsemmisítési díj + egyenként 1 500 lej bónusz minden olyan leadott autóra, amely 15 évesnél régebbi és legfeljebb Euro 3-as besorolású) és maximum 29 000 lejes támogatás konnektoros hibridautóra (20 000 lejes értékjegy + 3 000 lej megsemmisítési díj + egyenként 1500 lej bónusz minden olyan leadott autóra, amely 15 évesnél régebbi és legfeljebb Euro 3-as besorolású).

  • Az elektromos motorkerékpárok vásárlásához kibocsátott értékjegyek összege 7 500 lej lesz (6 000 lej megsemmisítési díj + 1 500 lej bónusz egy 15 évnél régebbi, és legfeljebb Euro 3-as besorolású leadott gépjárműre).
  • Leadásra a legalább 6 éves autók lesznek jogosultak a gyártástól/első romániai beíratástól számítva.
  • A regisztrációs bizonylat érvényessége a kiállítástól számított 300 nap lesz a jelenlegi 240 nap helyett.
  • A használt autót az új autó megvásárlásáról szóló számla kiállításáig kell bezúzatni/töröltetni a gépjármű-nyilvántartásból.
  • A jogosultsági küszöbhöz feltételként meghatározott CO2/km kibocsátási normák 5 grammal csökkennek.
  • A klasszikus roncsautó program és a Roncsautó Plusz program keretében kapott értékjegyek nem összevonhatók.

kapcsolódó

Hírlevél