Tánczos Barna: százezer szennyező autót vonunk ki forgalomból a helyi roncsautóprogrammal, indul az önkormányzatok regisztrációja, előre fizet a minisztérium

Tánczos Barna: százezer szennyező autót vonunk ki forgalomból a helyi roncsautóprogrammal, indul az önkormányzatok regisztrációja, előre fizet a minisztérium

„Indul az első, decentralizált, országos finanszírozású helyi roncsautóprogram, amelyet az önkormányzatokkal közösen bonyolít le a Környezetvédelmi Alap a szaktárcán keresztül. Célunk merész: százezer szennyező autót akarunk kivonni a forgalomból országszerte. Ehhez csak arra van szükség, hogy az önkormányzatok április 21-től regisztráljanak a programba, amelyeknek lebonyolítását a Környezetvédelmi Alap teljes egészében átruházza rájuk. A regisztráló polgármesteri hivataloknak előre rendelkezésükre bocsátjuk a támogatási keretet, így a minisztérium fedezi a költségek 80%-át, a fennmaradó 20%-ot pedig a helyi költségvetésből kell fedezniük. Az önkormányzatokkal közösen így 3000 lejjel támogathatjuk minden szennyező autó forgalomból való kivonását, és így teremtünk tisztább, élhetőbb környezetet” – közölte Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A tárcavezető hangsúlyozta: a minisztérium százezer roncsautó forgalomból való kivonására elegendő költségvetést biztosít az önkormányzatok számára, amelyeknek egy hét áll rendelkezésükre a programban való regisztrációra. Tánczos Barna ugyanakkor tájékoztatott: a lakosság beiratkozása a helyi roncsprogramba egy második lépésben zajlik majd. „Miután a Környezetvédelmi Alap megköti a delegáló szerződéseket az önkormányzatokkal, közzéteszi a programban résztvevő települések listáját. A lakosság ezután regisztrálhat majd a programban az AFM internetes felületén, amihez csak a személyi igazolvány szükséges, hogy ellenőrizni tudják a lakhely szerinti településen elérhető-e a program. Ezt követően minden teendőt az önkormányzatok bonyolítanak le, tőlük kapják meg az értékjegy összegét is a lakosok, hiszen az a célunk, hogy helyben, a lehető legegyszerűbb módon juthassanak hozzá a támogatáshoz az autótulajdonosok” – tájékoztatott a miniszter.

A települések a lakosságszám függvényében kapnak támogatást:

  • az 5 000 lakosnál kisebb települések legfeljebb 50 autóra;
  • az 5 000 és 10 000 lakos közötti települések 100 autóra;
  • a 10 000 és 50 000 lakos közötti települések 500 autóra;
  • az 50 000 és 200 000 lakos közötti települések 1 000 autóra;
  • a 200 000 lakost meghaladó települések pedig 5 000 autóra.

A programban azok a magánszemélyek kaphatnak majd 3 ezer lejes támogatást, akik 15 éves vagy annál régebbi autót vonnak ki a forgalomból, és vállalják, hogy a következő három évben nem vásárolnak Euro 5-ös vagy annál alacsonyabb besorolású gépjárművet. A támogatást a lakhely szerinti településen lehet kérni, olyan autó bezúzására, amelyek legalább 5 éve az igénylő tulajdonában vannak. 

kapcsolódó

Hírlevél