Tánczos Barna: tárcaközi eljárásban van az egyszer használatos műanyag termékek betiltására vonatkozó EU-s irányelv

Tánczos Barna: tárcaközi eljárásban van az egyszer használatos műanyag termékek betiltására vonatkozó EU-s irányelv

„Hamarosan a kormány napirendre tűzi az egyszer használatos műanyag termékek betiltását szabályzó jogszabálytervezetet, amely többek között a körforgásos gazdaságra való átállás népszerűsítését célozza. Az EU-s irányelv romániai jogrendbe történő átemelését szabályzó jogszabálytervezet tárcaközi eljárásban van, de a szaktárca folytatja a tájékoztató megbeszéléseket az érintettekkel” – mutatott rá Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter azt követően, hogy szerdán a Green Report szervezésében találkozott a Romániai Sörgyártók Egyesületének, az Üdítőital-gyártók Egyesületének, a Romániai Csomagolóanyagokért és Környezetért Egyesület, a csomagolóanyag-gyártók, az újrahasznosítással foglalkozó cégek, valamint a HoReCa ágazat képviselőivel.

Ma átbeszéltük az európai uniós normák által elfogadott csomagolóanyagok szabályozását, és az ezzel járó árnövekedést, az árú jelölési követelményeit, a gyártók kiterjesztett felelősségét, a csomagolóanyagból származó anyagok minőségének fontosságát, szortírozásának és újrahasznosításának költségeit, a lakosság tudatosítására irányuló elképzeléseket, a köztisztasági szolgáltatások újragondolását, valamint a hatóságok ellenőrző szerepét” – taglalta a találkozó részleteit az RMDSZ-es miniszter. Hozzátette: a szaktárca az európai uniós irányelv teljes egészében való meghonosítását javasolja, és az összes érintettet biztosította nyitottságáról és elkötelezettségéről, ami az egyszer használatos műanyagokkal kapcsolatos irányelv hazai sikerre vitelét illeti.

A hatóságok ellenőrző szerepéről a miniszter elmondta: „több egyeztetést is folytattunk az egyszer használatos műanyag kapcsán az ellenőrző hatáskörről, hiszen az ellenőrző hatóságoknak eddig nem volt ilyen feladatuk. De mind a Környezetvédelmi Alap, mind a Környezetvédelmi Őrség, mind a Fogyasztóvédelmi Hivatal felkarolja az irányelv következetes gyakorlatba ültetését.

 

 

 

 

 

kapcsolódó

Hírlevél