Tánczos Barna: több mint 1200 hektár földterületre érkezett igénylés az erdőtelepítési programban eddig

Tánczos Barna: több mint 1200 hektár földterületre érkezett igénylés az erdőtelepítési programban eddig

„Tíz nap alatt több mint 1200 hektár területet jelöltek be erdősítésre a tulajdonosaik az erdőtelepítési kampány lebonyolítására szolgáló internetes alkalmazásban. Ez azt jelenti, hogy a földtulajdonosok érdeklődnek a program iránt, amelynek a sikerét mutatja az is, hogy a regisztrált felhasználók száma meghaladta a 300-at, és 115 területre jelezték már az erdősítési szándékot. Az a célunk, hogy minél több földtulajdonost ösztönözzünk arra, erdősítse be a leromlott állapotú mezőgazdasági területét. A környezetvédelmi tárca ezért nemcsak a telepítés költségeit téríti meg, hanem 20 éven keresztül évi 456 euró/hektár juttatást ad az új erdők tulajdonosainak. A pályázás folyamatos, és bízom benne, hogy a következő periódusban minél többen csatlakoznak majd az országos erdősítési programhoz” – jelentette ki Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A környezetvédelmi minisztérium november 24-én indította el Románia legátfogóbb erdőtelepítési programját, amelynek keretében a helyreállítási alapból 57 ezer hektár új erdő telepítését finanszírozzák 2026 végéig. Tánczos Barna emlékeztetett, a támogatást minden erdősítésre alkalmas terület tulajdonosa igényelheti, magánszemélyek, vállalkozások, önkormányzatok, közbirtokosságok, civil szervezetek egyaránt pályázhatnak erdőtelepítésre.

Az erdőtelepítési kampányban legalább 0,5 hektár nagyságú erdők és 0,1 hektár nagyságú szélfogó, mezővédő erdősávok telepítésére lehet pályázni. A földtulajdonosoknak egy internetes alkalmazásban kell bejelölniük az erdősítésre szánt területeket, majd egy előzetes jóváhagyás után telepítési tervet készíttetniük. A terveket az erdőőrségek hagyják jóvá. Ezek elbírálása után kezdődhet el az ültetés. 

Erdősítésre pályázni az alábbi linkre kattintva lehet.

 

 

 

kapcsolódó

Hírlevél