Tánczos Barna: új szemléletre van szükség az erdőgazdálkodásban Romániában és Uniós szinten is

Tánczos Barna: új szemléletre van szükség az erdőgazdálkodásban Romániában és Uniós szinten is

Megszavazta ma a szenátus az új erdészeti törvénykönyvet, amelynek kidolgozását még Tánczos Barna mandátuma alatt kezdte el a Környezetvédelmi Minisztérium. A jogszabályba olyan RMDSZ javaslatok kerültek be, amelyekkel csökkentjük a bürokráciát, támogatást biztosítunk az erdőtulajdonosoknak és visszaszorítjuk az illegalitást.

„Az erdőgazdálkodásban új szemléletre van szükség Romániában és Uniós szinten is. Az erdők szerepét nem csak hangsúlyozni kell, hanem támogatni is kell azokat, akik az erdőket gondozzák. Az erdészeti törvénykönyv vitáján az RMDSZ olyan javaslatokat fogadtatott el, amelyek a fenntartható erdőgazdálkodást szolgálják. Megteremtettük a lehetőséget, hogy a romániai erdőkre is lehessen karbonkrediteket kibocsátani, vagyis a tulajdonosok pénzt kaphassanak az erdők szénmegkötő szerepére, illetve annak növelésére” – hangsúlyozta Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora.

Az RMDSZ javaslatára bekerült az erdészeti törvénykönyvbe, hogy a védett erdők tulajdonosainak jár a kitermelési korlátozások utáni kompenzáció arra a periódusra is, amikor a kormány nem fogadta el az ehhez szükséges határozatot, de az Európai Bizottság jóváhagyta a támogatási programot. Emellett megteremtettük a lehetőséget, hogy az erdészetek a profitadójuk 10%-át az erdészeti oktatást biztosító intézményeknek ajánlják fel.

Szintén RMDSZ-es javaslatra pontrendszert hoznak létre az erdészeti kihágások visszaszorítására. Ez hasonlóan fog működni, mint a közúti büntetőpontok. Akiket többször is szabálysértésen kapnak, a ponthatár elérése után egy időre kitiltják a faanyag-nyomonkövető rendszerből, felfüggesztve ezzel a tevékenységüket. 

„A szenátusban a bizottsági viták során egy kiegyensúlyozott szabályozás született, amely többpárti konszenzuson alapul, így az RMDSZ is támogatta a törvénykönyv elfogadását. Az előttünk álló képviselőházi vitán fenntartjuk majd azokat a javaslatainkat is, amelyek most nem kerültek be a tervezetbe” – nyilatkozta Tánczos Barna.

 

kapcsolódó

Hírlevél