Tizenhárom székelyföldi településen építik ki a gázhálózatot Fotó: Gönczy Tamás

Tizenhárom székelyföldi településen építik ki a gázhálózatot

Jó hír a csíki, gyergyói és háromszéki közösségek számára: ma több település gázhálózatának kiépítéséről és modernizálásáról szóló szerződését írták alá Bukarestben.

A Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) keretén belül megvalósuló beruházások összértéke több, mint 222 millió lej, ebből 262 km gázvezetéket fogunk megépíteni Csíkszentdomokos, Csíkszenttamás, Csíkkarcfalva, Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Csíkcsicsó, Madéfalva, Csíkrákos, Csíkszentsimon, Csíkszentimre, Gyergyóremete, Eszenyő és Uzon településeken.

A Hargita és Kovászna megyei gázhálózat modernizálására összesen 5 pályázat érkezett, ebből 2 szerződést korábban online, 3 szerződést ma írt alá Cristian Ghinea miniszter. A találkozón Tánczos Barna miniszter is részt vett. Hegedüs Csilla, az európai alapok minisztériumának államtitkára szerint ez egy nagyon fontos pillanat.  „A mostani kormányzás számunkra az építkezésről szól. Az elmúlt 150 napban kórházakat építettünk és újítottunk fel, településeink vezetőivel átbeszéltük a fejlesztési prioritásokat, egyeztettünk a bürokrácia csökkentéséről, elakadt pályázatokat indítottunk újra. Mi azt vállaltuk, hogy fejlesztjük településeinket, olyan intézkedéseket hozunk, amelyek megkönnyítik az emberek mindennapjait. A mai szerződések aláírása egy nagy lépés, bebizonyosodik, hogy a kormányzás egy olyan eszköz, ami sikereket hoz a magyar emberek életében” – mondta.

Jelenleg ezeken a településeken az elsődleges energiaforrás a tűzifa, a cél azonban egy sokkal környezetkímélőbb, hatékonyabb és gazdaságosabb módszer használata a háztartások, adminisztratív épületek melegítésére, a különböző háztartási munka elvégzésére.

„Székelyföldön évek óta több ezer háztartás hiába várt arra, hogy majd a kinevezett gázszolgáltató kiépíti a hálózatot, sajnos azzal kellett szembesülnünk, hogy csak a fejlettebb, nagyobb fogyasztó potenciállal rendelkező térségekben, településeken történtek ilyen irányú beruházások, pedig igény lenne rá szinte mindenhol. Meglehet, hogy ez az utolsó lehetősége Romániának és Székelyföldnek, hogy EU forrásokból ilyen irányú és nagyságrendű támogatást kapjunk” – nyilatkozta a szerződések aláírása után Barti Tihamér, a Székelyföldi Önkormányzati Tanács elnöke.

A következő hónapokban a beruházás előkészítése zajlik, a tervek szerint 2022 tavaszán elkezdődhetnek a munkálatok.

kapcsolódó

Hírlevél