Több mint 900 jelölttel készül a MIÉRT az önkormányzati választásokra

Több mint 900 jelölttel készül a MIÉRT az önkormányzati választásokra

A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) 906 fiatal jelölttel vág neki az önkormányzati választásoknak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) listáin.

Az idei jelöltállítás alkalmával pontosan 15 százalékban vannak a fiatalok a bejutó jelöltek között, ebből 20 polgármesterjelölt, további 20-an pedig megyei tanácsosi pozícióra jelentkeznek. Összesen 342-en szerepelnek bejutó helyen a MIÉRT képviselői. 

A polgármesterjelölteket illetően kiemelnénk: Bihar megyében 5 fiatal polgármesterjelölt indul a választásokon, de sikerként tekintünk arra is, hogy a szórványban vannak esélyes jelöltjeink. A Fehér megyei Magyarlapádon például Hari István Attila méretteti meg magát a polgármesteri székért, illetve Beszterce–Naszód megyében Cadar Simion Tiberiu száll versenybe Szentmáté község polgármesteri tisztségéért.

Szilágy és Szatmár megyében négy évvel ezelőtt egyetlen befutó jelöltünk sem szerepelt a megyei tanácsosi listákon, ehhez képest az előbbinél idén három első mandátumos fiatal áll a startvonalhoz: Bogya Anna, Moni Sándor és Dobrai Krisztián. Szatmár megyében két első mandátumos bejutó helyre rangsorolt fiatal vesz részt a választásokon: Muresán István és Fanea Imola. Kolozs megyében 2 polgármesterjelöltünk is indul, továbbá 3 személy szerepel befutó helyen a megyei tanácsban, köztük a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) elnöke, Csorba Zsuzsa Emese. Kolozs megyében egyébként összesen 54 fiatal indul valamilyen tisztségért.

Székelyföldön is aktívak a fiatalok. Hargita megyében mindhárom térségben 20 százalék felett van a bejutó fiatalok aránya, Maros megyében pedig két első mandátumos fiatal polgármesterjelölttel büszkélkedhetünk: Balavásár községben Varga Adorján, Makfalva községben pedig Dósa Medárd személyében, de a marosvásárhelyi és a Maros megyei RMDSZ listákon is szerepelnek fiatal jelöltek. Kovászna megyében 4 olyan ifjúsági képviselő szerepel az RMDSZ listáin bejutó helyen, akik nagy valószínűséggel megyei tanácsosi mandátumot fognak szerezni.

A városok szintjén is jelen vannak az ifjúsági szervezetek tagjai: Sepsiszentgyörgyön heten, Székelyudvarhelyen és Kolozsváron pedig 4 személy szerepel a lista élén, bejutó helyeken. Medgyesen a lehetséges két bejutó hely közül az egyiket Fazekas Attila szerezte meg. Csíkszeredában pedig külön állóurnás előválasztáson szerzett bejutó helyet fiatal jelöltünk, Orbán Tímea.

Az ifjúság képviselői számára nagyon fontos, hogy az önkormányzatok szintjén a rugalmasságot, az előrehaladást támogassák. Olyan kezdeményezések támogatói lehetnek, amelyekkel a saját generációjuk felé tudnak nyitni, amelyekkel hazahívhatják a külföldön élőket, és amelyekkel egyszerűen a fiatalság számára kedvező környezetet és közösséget lehet építeni. 

„Az RMDSZ megértette, hogy lehetőséget kell adni a fiataloknak, hogy kezükbe vegyék a saját generációjuk ügyeit. Ezért felkészült és tenni akaró jelöltekkel vágunk neki az idei önkormányzati választásoknak. Annak ellenére, hogy a járványügyi helyzet rendhagyó körülményeket teremtett, mindent megteszünk annak érdekében, hogy hitelesen és érthetően elmondhassuk az üzeneteinket, terveinket. Ezek mellett egy online kampányt is indítunk „MIÉRT szólj bele” címen, amelynek segítségével érthetően elmagyarázzuk az első szavazóknak, hogy miért fontos részt venni a választásokon, illetve, hogy egyáltalán hogyan működnek a helyi- és megyei önkormányzatok - emelte ki Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke.

A MIÉRT szintjén a nők támogatása is kiemelt helyen szerepel. Bogya Anna, a MIÉRT önkormányzati alelnöke kiemelte: „a fentiek mellett sikerült javítani a fiatal nők képviseletét is a jelöltek soraiban, amely mára már egy növekvő tendenciát mutat, hiszen a MIÉRT területi szervezetei közül is már ötöt vezet nő, ahhoz képest, hogy három évvel ezelőtt még csak kettő esetében mondhattuk el ezt. Határozottan állítom, hogy a nők hangsúlyosabb jelenléte a döntéshozásban az erdélyi magyar közösség javára válik!”

kapcsolódó

Hírlevél