Van jövője az örökségünknek Erdélyben! – lezárult az Örökségünk őrei vetélkedő

Van jövője az örökségünknek Erdélyben! – lezárult az Örökségünk őrei vetélkedő

Online díjátadóval zárult szerdán az Örökségünk őrei vetélkedő, amelyen a versenyben maradt négy csapat tagjai, tanárai vettek részt. A szakmai zsűri döntése alapján a szászrégeni Kemény kastély őrei első, a szatmárnémeti Vécsey ház őrei csapata a második, a gyulafehérvári Gizella udvar őrei a harmadik, a Most(K)Kőhalom csapata pedig a negyedik helyezést érte el. A versenyen résztvevő fiatalok ismét bebizonyították, hogy fontos számukra az örökségvédelem és képesek élettel megtölteni az épületeket.

 „Néha, amikor a közösségi hálókon görgetek, szembejön velem a csapatok egy-egy aktuális bejegyzése, annak ellenére, hogy az általunk kitűzött feladatok szerint csak januárig kellett volna tartalmakat megosztani az oldalon. Hihetetlenül örülök ezeknek, mert azt bizonyítják, hogy a csapatok nem csak azért dolgoznak, mert épp ez a feladat, hanem mert élvezik, szeretik és mert tudják, tapasztalják, hogy erre szükség van, a munkájuknak értelme van. Ez egy hihetetlenül erős visszajelzés és megerősítés, hogy a fiataloknak szükségük van erre, hogy vannak ötleteik és elképzeléseik az örökségvédelemmel kapcsolatban” – nyilatkozta Hegedüs Csilla, a verseny ötletgazdája. Hozzátette: az Örökségünk Őrei verseny jelen kiadását 2019-ben indították el, akkor nem tudtak semmit arról, hogy mi vár a versenyzőkre és szervezőkre. A versenyre 19 csapat jelentkezett, akik nagyon lelkesen és szorgalmasan végezték a feladatokat, kiállításokat, jótékonysági bálokat és vásárokat, szavaló- és történelmi versenyeket, virtuális tárlatvezetéseket, múzeumpedagógiai rendezvényeket, koncerteket, rockoperát szerveztek az épületekben, iskoláikban. Sokan azóta már egyetemen vannak vagy a járvány miatt kénytelenek voltak kiszállni a versenyből.

„Amikor az online oktatás kihívásaival kellett megküzdeniük, ezek a fiatalok mégis videókat készítettek, úgy, hogy mindenki otthon volt, képeket kerestek, szövegeket írtak, hogy ebben a nehéz helyzetben se hagyják magukra védenceiket, hogy ország világgal megismertessék értéküket, történetüket. Nagyon értékelem a csapatok kitartását, köszönöm a tanároknak is, hogy mindvégig a diákok mellett álltak, támogatták és irányították őket! Remélem a következő tanévben ismét a megszokott módon, sok rendezvénnyel, személyes találkozásokkal tudjuk ünnepelni örökségünket!” – összegezte Hegedüs Csilla.

kapcsolódó

Hírlevél