Városi és megyei kórházak, megyei sürgősségi kórházak építésére lehet pályázni ‒ közvitán vannak a pályázatok útmutatói

Városi és megyei kórházak, megyei sürgősségi kórházak építésére lehet pályázni ‒ közvitán vannak a pályázatok útmutatói

Az RMDSZ számára elsődleges a jó életkörülmények biztosítása, ehhez viszont elengedhetetlen a jó egészségügyi infrastruktúra kiépítése. Az Országos Egészségügyi Program keretében most összesen 5,8 milliárd eurót költhetünk kórházak, egészségügyi központok és orvosi rendelők építésére, felújítására, felszerélésére, egészségügyi dolgozók képzésére, az egészségügyi ellátás minőségének növelésére.

A most közvitára bocsátott két pályázati kiírásra összesen 2 milliárd euró összegben lehet megyei kórházak, megyei sürgősségi kórházak, monospecialitású kórházak építésére, illetve városok és municípiumok egészségügyi infrastruktúrájának kiépítésére pályázni.

„Azon dolgozunk, hogy mindenhol jól felszerelt korházaink és rendelőink legyenek, így nem kell majd a szomszédos vagy annál messzebbi településre menni egészségügyi problémáinkkal. Az uniós alapokból most rekordnagyságú összeg áll a rendelkezésünkre és mi minden euró centet a polgárok javára, életkörülményeinek javítására fogunk felhasználni. Többek között 3 nagy regionális kórházat építünk Kolozsváron, Craiován és Jászvásáron, megyei kórházakat újítunk és szerelünk fel modern eszközökkel, de kisebb városi közkórházakat is építünk, újítunk és szerelünk fel. Emellett rehabilitációs egészségügyi intézményeket építünk a krónikus betegeknek, kórházi laboratóriumokat, speciális egészségügyi egységeket a ritka és genetikai betegségben szenvedők számára, onkológiai központot, daganatos betegségek diagnosztizálását és kezelését végző intézményeket, rák-diagnózissal foglalkozó laboratóriumokat építünk” – fejtette ki Hegedüs Csilla RMDSZ-es államtitkár.

A megyei kórházakról, megyei sürgősségi kórházakról, valamint monospecialitású kórházakról szóló pályázati felhívás keretösszege 1,55 milliárd euró, amelyből a meglévő épületeket bővítésére, újak építésére és modern eszközökkel való felszerelésére lehet pályázni.

Az elnyerhető összeg 5 és 500 millió euró közötti, amelyből 2% az önrész. A kiírásra a közigazgatási-területi egységek (Unități administrativ-teritoriale) pályázhatnak, megyei kórházak, sürgősségi kórházak, ideértve a megyei sürgősségi klinikák, sürgősségi klinikák; egyes szakterületre specializálódott kórházak és a helyi vagy központi közintézmények és a közegészségügyi intézmények partnerségei pályázhatnak. Nem támogatottak a pszichiátriai, rehabilitációs, tuberkulózis-ellátó, palliatív intézmények.

A municípiumi és városi korházakról szóló kiírás esetében a keretösszeg 425 millió euró. Ebből az összegből szintén a meglévő épületeket bővítésére, újak építésére és modern eszközökkel való felszerelésére lehet pályázni.

Városi korházak esetében az elnyerhető összeg 5 és 45 millió euró közötti, míg a megyei jogú városi kórházak esetében 5 és 75 millió euró közötti. Az önrész mindkét esetben 2%.

A kiírásra a közigazgatási-területi egységek (Unități administrative teritoriale), kis közfinanszírozású, városi kórházak, ideértve a városi sürgősségi kórházakat is, illetve a helyi és/vagy központi hatóságok és közegészségügyi intézmények közötti partnerségek pályázhatnak

A pályázati útmutatókkal kapcsolatos módosítási javaslatokat június 9-ig lehet benyújtani.

Az útmutatók és további részletek elérhetőek a minisztérium oldalán.

kapcsolódó

Hírlevél