A májusi EP-választáson az EU jövőjéről és az erdélyi fejlesztések sorsáról döntünk

A májusi EP-választáson az EU jövőjéről és az erdélyi fejlesztések sorsáról döntünk

Nemcsak Erdély, hanem az egész Európai Unió számára az EP-választás 2019 legnagyobb próbatétele – hangsúlyozta évértékelőjében Winkler Gyula EP-képviselő, aki elmondta, eredményekben gazdag, de ugyanakkor kihívásokkal teli évet zár az RMDSZ Hunyad megyei szervezete, amely a tematikus évek hagyományát folytatva, idén a magyar kulturális örökség évét hirdette meg. Déván csütörtökön késő estig ülésezett a Megyei Képviselők Tanácsa, napirenden a 2018-as év kiértékelése mellett a Hunyad megyei szervezet kongresszusi küldötteinek megválasztása, a jövő évi célkitűzések és az EP-kampányra való felkészülés is szerepelt.

A jövő évi európai parlamenti választás a 2019-es év legnagyobb kihívása, próbatétele nemcsak Erdély, hanem az ország és egész Európa számára, jó döntés volt az RMDSZ részéről, hogy már idén elkezdte az EP-választási előkampányt – fogalmazott Winkler Gyula, aki tevékenységi beszámolójában kitért a jövő évi célkitűzésekről is. „EP-képviselőként azért dolgoztam, hogy hazahozzam Európát Erdélybe, és minél többet átadjak azokból az uniós lehetőségekből, amely közösségünk jólétét, gyarapodását szolgálják. Ugyanakkor az is a feladatom, hogy elvigyem Erdélyt Európába, ismertettem közösségünk célkitűzéseit, a romániai magyarság valós helyzetét, felszólaltam a minket ért jogtiprások kapcsán, hogy tudjon Európa rólunk és gondjainkról” – számolt be Winkler Gyula. „A májusi EP-választáson az EU jövőjéről és az erdélyi fejlesztések sorsáról döntünk. Mi erős Európát és fejlődő Erdélyt szeretnénk. Olyan erős Európát, amely nem tartja veszélyforrásnak az őshonos kisebbségeket, hanem megbecsüli és védi, kiemelt célunk, hogy az EP-választás után a Minority SafePack alapján uniós kisebbségvédelmi szabályozás szülessen. Fejlődő Erdély akkor lehetséges, ha folytatni tudjuk az uniós finanszírozású fejlesztéseket, ez mellett kell kiállnunk jövő májusban, az EP-választáson” – ismertette az európai parlamenti választás tétjét.

Az MKT elfogadta a beszámolót, és Winkler Gyula európai parlamenti munkájának folytatására szavazott. „Felkészült, dinamikus, tapasztalt jelöltet támogatunk megyei elnökünk személyében, az RMDSZ európai parlamenti képviselete csapatmunka, bízunk benne, hogy Winkler Gyula továbbra is a Szövetség európai parlamenti csapatának tagja lesz” – összegzett Széll Lőrincz.

 „Az idei évben Hunyad megyében arra fektettük a hangsúlyt, hogy az RMDSZ 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában kezdeményezéséhez szervesen kapcsolódjunk, összhangban a kulturális örökség európai évével, megjelenítve ugyanakkor a szórványközösségek jellegzetességét. A MÚRE-vel karöltve készült el a nagy érdeklődést kiváltó Kövek sorsokbányákemberek című riportkötet a Hunyad megyei közösségről, ennek román nyelvű fordítása folyamatban van, ugyanakkor napokon belül nyomdába kerül a Hunyad megyei értéktár, amelyben több mint ötven értékünk szerepel. A centenárium évéhez úgy próbáltunk csatlakozni, hogy felmutattuk a magyar közösség kulturális örökségét, hiszen enélkül Hunyad megye elképzelhetetlen” – mondta el Winkler Gyula.

A Hunyad Megyei Magyar Napok idén első alkalommal a Kolozsvári Magyar Napokkal együttműködésben zajlott, a Mátyás király emlékév apropóján, a partnerség jövőre is folytatódni fog, amikor mindkét rendezvény tizedik évfordulóját ünnepli. A magyar kormány óvoda-bölcsőde programjának keretében, a református egyház közreműködésével Déván adták át az első magyar bölcsődét, sikerült olyan fenntartást biztosító jogi megoldást találni, amelyet Erdély-szerte követendő példának tartanak – sorolta az év legfontosabb eredményeit Winkler Gyula. „Politikai szempontból a legnagyobb eredmény, hogy idén júniusban magyar alpolgármestere lett Dévának, Pogocsán Ferdinánd személyében. Huszonnyolc éve próbálkozunk azzal, hogy a megyeszékhelyen legyen alpolgármesterünk, a szövetségi elnök támogatásával idén először sikerült elérnünk” – emelte ki a elnök.

A kitűnő eredmények mellett kihívások is vannak, a legkisebb közösségek, Brádon, Piskin Pusztakalánban, Urikányban, nehéz és nyomasztó helyzetben vannak, hiszen a közösségek demográfiai csökkenése rendkívül fenyegető méreteket öltött. „A Nőszervezettel és az ifjúsági szervezetekkel, egyházakkal szoros együttműködésben dolgozunk azért, hogy az összefogást megerősítsük. 2019-ben a legkisebb közösségekkel kell hangsúlyosan foglalkozzunk, megtalálni annak módját, hogy együtt őrizzük meg a lángot Hunyad megyében” – nyomatékosított a megyei elnök.

Az MKT megválasztotta a hét kongresszusi küldöttet, akik az SZKT tagok, nőszervezeti és ifjúsági szervezetek küldöttei mellett a Hunyad megyei delegációt erősítik. Széll Lőrincz, az MKT elnöke elmondta, az év elején többször is találkozni fognak, hogy előkészítsék az RMDSZ kolozsvári kongresszusán való részvételt. „Az a célunk, hogy a Szövetség egységét erősítsük, a szórvány-székely együttműködést tovább fejlesszük, hozzájáruljunk a 2019-es EP-választások jó eredményéhez ” – tette hozzá.

kapcsolódó

Hírlevél