A Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapata nyerte az Örökségünk Őrei országos döntőt

A Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapata nyerte az Örökségünk Őrei országos döntőt

Az Örökségünk őrei országos döntőjének dobogósai: első helyezettként a Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapata, akik a szatmárnémeti zsinagógát fogadták örökbe, második helyezett a János Zsigmond Unitárius Kollégium és harmadik helyezett a Szászrégeni Lucian Blaga Technológiai líceum csapata.

Az Örökségünk őrei vetélkedő, amelynek fővédnöke Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, nemcsak Erdélyben, hanem az Európai Unióban is példaértékű kezdeményezéssé vált. Idéntől az oktatási minisztérium is hivatalos versenynek nyilvánította a vetélkedőt.

„A Kisebbségi Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet is kiemelten fontosnak tartja épített örökségünk védelmét és népszerűsítését, ennek jeléül idéntől az Örökségünk Őrei vetélkedő bekerült az oktatási minisztérium által elismert és támogatott versenyek közé. Nem elég a hivatalos szervek és a szakmai szervezetek odafigyelése, nagy szükség van arra, hogy az örökségvédelmi munkában a fiatal nemzedék is részt vállaljon. Ennek kitűnő katalizátora ez a vetélkedő” – mondta el Kovács Irén Erzsébet államtitkár.

A 2012-ben útjára indított Örökségünk Őrei verseny idén rekordot döntött, hiszen több mint 600 diák és tanár kapcsolódott be a mozgalomba, akik kitartó munkájukkal és lelkesedésükkel hozzájárultak a verseny sikeréhez.

“Köszönöm a munkát. Köszönöm, hogy ennyi embernek fontos a múltunk, az épített és szellemi örökségünk. Köszönöm a diákoknak, pedagógusoknak, Kovács Irén Erzsébet államtitkárnak és munkatársainak, a János Zsigmond Unitárius Kollégium tanárainak és munkatársainak, a Kolozs megyei tanfelügyelőségnek és támogatóinknak. Nélkületek, nélkülük ez a verseny nem jöhetett volna létre” – fejezte ki háláját Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke.

Az országos döntőnek a János Zsigmond Unitárius Kollégium adott otthont, Popa Márta igazgatónő elmondta: “ebben az iskolában tanított vagy tanult a magyar irodalom, a magyar művelődéstörténet és tudománytörténet sok jelentős személyisége. Nagy kihívás számunkra, hogy az Örökségünk őrei verseny országos szakaszának társszervezői vagyunk. Jó látni, hogy ennyi lelkes fiatal vállalta az épített örökség őrségét, hogy irányt mutatnak a saját és a jövő generációk számára”.

A verseny nyolcadik helyezettje a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum csapata, akik a Communitas Alapítvány által felajánlott könyvcsomagot vihettek haza. A hatodik illetve hetedik helyen végzett Nagyváradi Művészeti Líceum és a Nyárádszeredai Bocskai István Elméleti Líceum csapata együtt szórakozhat a Magyar Ifjúsági Értekezlet által felajánlott Sic Feszten. Az ötödik hely a Kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum csapatáé, akik a Méra World Music Festival szervezőinek jóvoltából a mérai csűrfesztiválon rophatja a táncot. A gernyeszegi teleki kastélyban szervezett Awake fesztiválon a brassói Áprily Lajos Főgimnázium csapata vehet részt. A Vibe fesztiválon együtt bulizik majd a harmadik helyezett régeni Lucian Blaga Technológiai Líceum csapata és a második helyen végzett János Zsigmond Unitárius Kollégium csapata, a fesztiválszervezők és a Kolozs megyei RMDSZ jóvoltából. A Transylvania Trust Alapítvány pedig az első helyezett, szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapatát hívta meg a bonchidai Bánffy-kastélyban szervezett Electric Castle fesztiválra.

kapcsolódó

Hírlevél