Az erdélyi magyarságot összefogásra ítélte a történelem

Az erdélyi magyarságot összefogásra ítélte a történelem

Az erdélyi magyarságot arra ítélte a történelem, hogy összefogjon, egymásba kapaszkodjon: lehet szépen beszélni különböző ideológiákról, különböző pártokról, de ha nincs bennünk annyi alázat és bölcsesség, hogy felismerjük az egység parancsát, hogy elfogadjuk a magyarság többségi akaratát és megoszlunk, akkor nem egyik-másik csoport, hanem az egész magyarság alulmaradhat. Ez a tét június 10-én – jelentette ki Markó Béla szenátor szombaton Szilágy megyei körútján.

Az RMDSZ volt elnöke Seres Dénessel, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnökével és Csóka Tibor megyei tanácselnök-jelölttel Szilágycsehen és Sarmaságon tartott lakossági fórumot. Az egyetlen magyar többségű Szilágy megyei városban, Szilágycsehen a jelenlegi polgármester, Varga András, Sarmaságon pedig Dombi Attila-János indul újból az RMDSZ színeiben a városvezetői tisztségért.

A talákozókon a Szövetség szenátora átadta a két település vezetőjének a családbarát  önkormányzatoknak járó oklevelet. A díjat az RMDSZ azoknak az önkormányzatoknak ítélte oda, amelyek erőfeszítéseket tettek egy családbarát közösség kialakítására gyermekeket és fiatalokat támogató programjaikkal. A szövetség 2011 decemberében indította útjára az Együttműködés a magyar jövőért családpolitikai kezdeményezést.

Markó Béla úgy fogalmazott, az erdélyi magyarságnak erőt kell felmutatnia a június 10-i helyhatósági választásokon, az RMDSZ-nek meg kell őriznie súlyát az önkormányzatokban, majd az őszi parlamenti választások nyomán a román törvényhozásban is, ez ugyanis az egyetlen garanciája annak, hogy megvédjük eddig elért eredményeinket és folytatódjon a közösségi építkezés. Nem engedhetjük szabadjára a történelmet, a magyarellenességet, és ezt csak akkor tudjuk meggátolni, ha van erőnk és egységesek vagyunk- szögezte le.

Markó Béla rámutatott: a Szilágy megyei magyaroknak van esélyük arra, hogy Csóka Tibor személyében magyar elnököt állítsanak a megye élére, ez is azonban az egységes szavazástól függ. Mint mondta,  négy évvel ezelőtt is csak 17oo szavazaton múlott, hogy az RMDSZ jelöltje nyerjen, egy másik magyar jelölt azonban elvitt valamennyi szavazatot, ami ha nem is volt sok, de elégséges ahhoz, hogy elüsse a magyarságot ettől az esélytől. A volt szövetségi elnök csupán ideiglenesnek tekinti az RMDSZ ellenzéki helyzetét. Mint mondta, a közösségnek az az érdeke, hogy a Szövetség valamilyen módon befolyással legyen a kormányzati döntésekre.

A román-magyar kapcsolatokról szólva kifejtette: helyteleníti, hogy a két miniszterelnök nem tárgyalt a hétvégén Bukarestben, mert véleménye szerint szükség lett volna arra, hogy személyesen beszéljék meg az utóbbi időben a két ország egyes politikusai között kialakult nézetkülönbségeket.

A látogatás során az RMDSZ politikusai Szilágycsehben megtekintették a Szövetség politikai erőfeszítései nyomán létrejött önálló magyar iskolát is.

kapcsolódó

Hírlevél