Europeada: az első nyolc között az RMDSZ által összeállított erdélyi magyar válogatott

Europeada: az első nyolc között az RMDSZ által összeállított erdélyi magyar válogatott

Kijutott a csoportból, az első nyolc csapat között szerepel az RMDSZ által összeállított erdélyi magyar válogatott az Europeadán, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által szervezett őshonos európai kisebbségek labdarúgó bajnokságán. Az erdélyi magyar válogatott június 19-én, vasárnap játszotta első mérkőzését a dél-tiroli ladinok ellen: a 2–1-es vereséget követően, a krími tatárok, illetve a görögországi törökök válogatottjainak leküzdésével (6–1, 3–0) másodikként jutott tovább az A csoportból.

Nagyon fontosnak tartom, hogy egy nemzetközi bajnokságon erdélyi magyarokként lehetünk jelen. Az Europeada, amelyet négyévente az Európa-bajnoksággal egy időben szerveznek, az európai kisebbségi szolidaritás legnagyobb rendezvénye. Úgy tartom, hogy egy közösségnek sokszínű kultúrája mellett a sportban, a pályán is fel kell mutatnia értékeit: korrektségével, csapatszellemével azt kell üzennie, hogy a mindennapokban, a többség és kisebbség együttélésében is az együttműködés a járható út” – fogalmazott június 22-én, szerdán Bodor László, az RMDSZ programokért felelős ügyvezető alelnöke, a huszonkét tagú erdélyi magyar válogatott vezetője. Kiemelte: az Europeada ugyanakkor megerősítés a Szövetség számára abban a munkában, amelyet a tömegsport népszerűsítése terén végez. „Az elmúlt tíz évben egyre hangsúlyosabb szerepet tulajdonítunk a fiatalok egészséges életmódra való nevelésének, a mozgás népszerűsítésének olyan rendezvényeinkkel, mint az Erdélyi Kupa vagy az Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia. Az eddigi mérkőzések azt bizonyítják, hogy egy olyan csapat, a különböző régiókat képviselő erdélyi magyar labdarúgó válogatott állt össze, amely méltón képviseli közösségünket a bajnokságon” – tette hozzá Bodor László.

A Könczei Soma edzette csapat a szerdai sorshúzás szerint a negyeddöntőben, június 23-án, csütörtökön 18 órától a címvédő dél-tiroli válogatottal játszik. Új fejlemények, friss információk a http://www.europeada.eu/en oldalon követhetők.

 

kapcsolódó

Hírlevél