Fiatalokat az önkormányzatokba Fotó: Fotó: Kocsis Boldizsár János

Fiatalokat az önkormányzatokba

Az idei helyhatósági választásokon induló polgármesterjelöltek 20 százaléka fiatal, emellett 70-100 fiatal tanácsos bejutására is számít a Háromszéki Ifjúsági Tanács. Az RMDSZ támogatja a tehetséges, tenni akaró fiatalokat, akik szerepet vállalnának az önkormányzati munkában, közösségük életében.

Egy erdélyi magyar gondolkodó szerint szervezetlen szervezetben nem mozog a mozgalom. Közösségi eredmény elérésének feltétele egy jól működő, tartalommal feltöltött szervezet és mozgalom létrehozása megyei szintű lefedettséggel” – fogalmazott Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke a március 2-án tartott sajtótájékoztatón. Az elnök elmondta, ő maga is ifjúsági szervezetben kezdte politikai pályafutását 1994-ben, meggyőződése, hogy fiatalként szükség van a tapasztalatszerzésre.

„Az utánuk következő generációra hangsúlyosan oda kell figyelni: éppen ezért fiataloknak szánt célirányos pályázatokat, gyakornoki programot indítottunk és bevontuk őket a szervezet munkájába. 2008-ban két ifjúsági jelölt jutott be helyi önkormányzati tisztségbe, 2012-ben pedig 56-an. Idén ezt szeretnénk megismételni, mert meggyőződésem, hogy az infrastruktúra fejlesztése mellett közösségépítéssel is kell foglalkoznunk, a fiatalokat is támogatnunk kell, lehetőséget kell biztosítanunk az itthon maradásra. Az erre vonatkozó első kezdeményezéseink, több éves edzés, közös gondolkodás és cselekvés eredménye beérett.” Az elnök hozzátette: a mai fiatalok ellenszélben edződnek, érzik, hogy most milyen átláthatósággal, komolysággal kell dolgozni, tudják, most lehet cselekedni és most van értelme bátornak lenni. A következő mandátum arról szól, hogy az új nemzedéket megerősítsék.

Tamás Sándor azt is megerősítette, hogy az induló 40 magyar polgármesternek 25 százaléka első mandátumos jelölt lesz, valamint a megyei önkormányzati listának fele új tanácsosjelölt lesz.

Grüman Róbert, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke szerint a Szövetség felismerte, hogy a fiataloknak helye van az önkormányzatokban. „Az RMDSZ az egyetlen olyan magyar politikai szervezet, amely teret ad a fiataloknak. Arra biztatjuk a közösségükért dolgozni akaró fiatalokat, hogy bátran jelentkezzenek községi, városi és megyei tanácsosjelöltnek március 11-ig. Célunk, hogy megnöveljük az első mandátumos fiatalok számát.”

A Háromszéki Ifjúsági Tanács lendületes kampánnyal készül az elkövetkező választásokra: Felkészültünk - tovább építjük Háromszéket mottójú megyei szintű karavánnal és Facebook-kommunikációval szólítják meg a fiatalokat. 

Olteán Csongor, a HÁRIT elnöke elmondta: a polgármesterek egyre nyitottabbak arra, hogy fiatalok jussanak mandátumhoz a helyi tanácsokban, a későbbiekben pedig falumenedzseri állásra. Eddig két polgármester és négy alpolgármesterjelöltünk van a megyébenCélunk, hogy megduplázzuk a fiatal önkormányzati képviselőink számát.” A 2012–2016 közötti időszakban a szervezet munkájának eredményességét is bizonyítja, hogy az országban működő nyolc ifjúsági alapból három Kovászna megyei: a megyei tanácsnál 125 ezer lejre nőtt ifjúsági alapból számos civil és ifjúsági szervezet munkáját segítették, de Sepsiszentgyörgyön és Kovásznán is hatékonyan működik ez a típusú támogatás.

A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) is a HÁRIT-hoz hasonlóan felmérte a fiatalok önkormányzati szerepvállalásra való igényét Erdély-szerte. Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke ennek kiértékeléseként elmondta: „meglepő, hogy a fiatalokat nagymértékben érdekli az önkormányzati munka. Eddig országszerte 351 magyar képviselője volt a MIÉRT-nek, célunk pedig, hogy 500 önkormányzati képviselő legyen június 5. után. A területi ifjúsági szervezetek is az érték és munka alapján kell eldöntsék, hogy kik képviselhetik érdekeiket. Fiataljaink fel vannak készülve az önkormányzati munkára.” Kiemelte, szerencsés helyzetben vannak, mert Kovászna megye egy olyan régió, ahol támogatták és erősítették az ifjúsági szervezeteket.

Geréd Imre, az RMDSZ ifjúságért felelős ügyvezető alelnöke szerint az RMDSZ felismerte a generációk közötti áthidalás szükségességét. Véleménye szerint ma már nagyobb kihívást jelent az ifjúsági szervezeteknek az önkormányzati szerepvállalás, mint pár évvel ezelőtt, de van kellő fiatal, akik megméretkezzenek.

Kelemen Szilárd, a MIÉRT önkormányzati kabinetjének vezetője hangsúlyozta, az elmúlt négy év alatt megvizsgálták a rendszert és szeretnék megújítani a háromszéki önkormányzati testületeket. „A 150 tanácsosi mandátumért induló fiatal bejutási aránya 70 és 100 közöttire tehető. A választások után létrehozzuk a Fiatal Tanácsosok Társaságát, amely mind a szakmai támogatásban, mind pedig rendezvények megszervezésében nyújt segítséget számukra, emellett ifjúsági alapok létrehozására is hangsúlyt fektetne. Az ifjúsági törvény elfogadása által ifjúsági referensi állásokat is biztosítanánk.”

Március 18–20. között a fiatalok részt vehetnek a zágoni Felkészültünk- tovább építjük Háromszéket elnevezésű képzésen, amelyen önkormányzati, adminisztratív, jogi és urbanisztikai kérdéseket tűznek napirendre.

kapcsolódó

Hírlevél