Hegedüs Csilla: az Örökségünk őrei olyan Erdély-brand, amelyet a fiatalok építenek – véget ért az Örökségünk őrei 2016–2017-es kiadása (AUDIÓ)

Hegedüs Csilla: az Örökségünk őrei olyan Erdély-brand, amelyet a fiatalok építenek – véget ért az Örökségünk őrei 2016–2017-es kiadása (AUDIÓ)

Akkor van jövőnk Erdélyben, ha a fiatalok hisznek abban, hogy az övék itt a tér. Bíznunk kell bennük, segítenünk kell nekik, hogy megmutathassák: ismerik értékeinket és felelősséget vállalnak értük. Ezt ismertük fel 2012-ben, amikor útnak indítottuk örökségvédelmi programunkat, az Örökségünk őrei - Fogadj örökbe egy műemléket elnevezésű projektet, amelynek az a különlegessége, hogy maguk a fiatalok alakítják saját ötleteik alapján. 5 év alatt olyan mozgalommá tették, amelyet ma már európai siker sztoriként emlegetnek – hangsúlyozta Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke azt követően, hogy véget ért az Örökségünk őrei 2016–2017-es vetélkedője. 

Az ügyvezető alelnök elmondta, hogy a Szórvány cselekvési terv részeként elindított, a már nem csak a szórványban működő mozgalom az utóbbi időszak legsikeresebb, ifjúságnak szóló örökségvédelmi kezdeményezése, hiszen 7 megyében eddig több mint 1400 diák vett részt a programban. Szerinte egyértelműen jól döntött az RMDSZ akkor, amikor a projekt alakítását a diákokra és pedagógusaikra bízta. „Így jutottunk el odáig, hogy mozgalommá nőtte ki magát az Örökségünk őrei, s így lehetünk most tanúi annak, hogy Erdély-branddé válik” – értékelte Hegedüs Csilla. 

Mint kiemelte: ma már nem a szervezők keresik meg az iskolákat, arra kérve őket, kapcsolódjanak be a programba, hanem a tanárok, diákok és szervezetek jelzik, hogy részt vennének a versenyben. Ezt igazolja a pedagógusok részéről is az a visszajelzés, hogy egy iskola tíz–tizenöt programja közül ez az egyik legsikeresebb. „Sosem gondoltam volna, hogy lehet ennyi jókedvvel, fantáziával, lelkesedéssel védeni épített örökségünket – mondta az egyik kolozsvári tanár. Emiatt úgy döntöttünk Winkler Gyula európai parlamenti képviselővel, a verseny társszervezőjével, hogy jövőtől ismét lépünk egyet előre, továbbfejlesztjük a vetélkedőt, mert fontos, hogy mindenhol Erdélyben és a Kárpát-medencében is megismerjék azt az értékes munkát, amelyet a diákok az épített örökségvédelem területén végeznek” – tette hozzá a kulturális szakember.

A 2016-2017-es tanévre meghirdetett versenyben 26 csapat, azaz több mint 400 diák vett részt. Kiválasztottak egy-egy műemléket, és fél éven keresztül az volt a feladatuk, hogy felfedezzék és másokkal is megismertessék azokat az értékeket, történeteket, különleges eseményeket, amelyek egyedivé teszik azt. A versenyben nemcsak a diákcsapatok vettek részt, hanem bevonták a szakembereket, diáktársaikat, szüleiket, barátaikat. Így született meg az a mozgalom, amelyet ma már példaként emlegetnek Európában, hiszen a versenyzők ötletessége, fantáziája nem ismer határt.

Az Erdély-szerte műemlékeket és műemlék-jellegű épületeket örökbefogadó iskolások versenyének győztese a Hunyad megyei Nagyboldogasszony ferences templom és kolostor felett őrködő csapat, a brassói Áprily Lajos Főgimnázium főépületét népszerűsítő X. A osztály, valamint a kolozsvári Református Kollégium csapata, azaz a Purjesz–Óváry-ház őre. Ők Winkler Gyula EP-képviselő jóvoltából brüsszeli tanulmányúton vesznek részt. Ugyanakkor: a programban részt vevő 9 döntős csapat részt vesz az Örökségünk őrei nyári táborában, emellett Electric Castle-, Double Rise- és Vibe fesztivál-belépőt, számos más díjat is nyertek a versenyzők.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2012-ben indította útjára az Örökségünk Őrei - Fogadj örökbe egy műemléket programot, amelynek célja a szórványban és interetnikus környezetben élő magyar közösségek identitástudatának megőrzése és fejlesztése, a közösségi élet helyszíneinek biztosítása, az összetartozás érzésének kialakítása és fenntartása, épített örökségünk védelme, ápolása által.

Hegedüs Csilla nyilatkozata

kapcsolódó

Hírlevél