Kolozs megyei kampányhíradó, 2012. június 1

Kolozs megyei kampányhíradó, 2012. június 1

Magyarlóna, Aranyosegerbegy, Tordatúr, Gyalu,  Bágyon

Az RMDSZ megyei karavánja pénteken 5 településen járt. Magyarlónán a kultúrotthon adott helyet a Gyereknapnak, ahol Albert Zoltán, Szászfenes község polgármesterjelöltje bábelőadással, zenés műsorral és különböző gyerekfoglalkozásokkal készült a kicsiknek. A közel 150 gyerek óriási örömére Máté András Levente megyei tanácselnök-jelölt és Vákár István, valamint Lőrinczi Zoltán megyei tanácsosjelöltek lufikkal lepték meg őket. A Vuk, a Paff, a bűvös sárkány,  és a Süss fel nap dallama betöltötte helyiséget: hatalmas élmény volt látni, hogy az oly sokszor emlegetett népességfogyás ellenére, élő magyar közössége van a településnek. Albert Zoltán, RMDSZ-es polgármester-jelölt évek óta építi ezt a települést, fiatal családapaként felvállalta a Szászfenesre betelepült magyar családok összefogását is, a gyereknapi rendezvény ígéretes részét képezte ennek a kezdeményezésnek. Magyarlónán valóban minden magyar gyermek számít, jólesően reményt keltő, hogy a Kolozs megyei szórványban van jövő gyerekeink számára.

Aranyosegerbegyen néptánctalálkozót szervezett az RMDSZ polgármesterjelöltje, Balázs Győző Balázs, aki a rendezvény elején bemutatta csapatát. „Az egerbegyi  Magyar Ház el fog készülni, hiszen az RMDSZ-nek köszönhetően eddig is mindig volt segítség, ezután is lesz” – mondta. Hozzátette: a tanácsos-jelöltek listáját a több éves tapasztalat, és kitartó munka ismérvei alapján állították össze. Máté András-Levente megyei tanácselnök-jelölt arra figyelmeztetett: az aszfaltos út, az aranyosgyéresi többnyelvű helységnévtábla ma már természetes, de ne feledjük, ha nem vagyunk jelen, minden megvalósításunk elveszhet és visszafordíthatóvá válik. A jelen lévő Németi András, Vákár István és Lőrinczi Zoltán megyei tanácsos-jelöltek nevében hangsúlyozta: mi csapatban dolgozunk, de ehhez minden szavazatra szükségünk van, ha nem vagyunk jelen a döntéshozó testületekben, nem lesz kit felelősségre vonni az elkövetkező  négy évben. Az aranyosegerbegyi gyermekkórus, a helyi néptánc és modern tánc együttesek felejthetetlen élményt nyújtottak a jelenlévőknek, a gyerekek örömére a  zöld lufik itt is betöltötték a kultúrotthon termét.

A karaván Tordatúrra is eljutott, ahol Kolozsvári Ilona, az RMDSZ alpolgármestere fogadta a Kolozsvári Állami Magyar Opera művészeit, akik várfalvai és dési fellépésük után itt is óriási sikert arató operettelőadással készültek a helyieknek. Az egybegyűltek tudják: óriási eredmény ezen a településen, hogy a megyei tanács RMDSZ-es tagjainak közbenjárására felújított, rendbetett kultúrotthont avathattak a településen, újabb példát statuálva annak, hogy az erős önkormányzati jelenlét által komoly közösségfejlesztő eredmények születnek.

Gyaluban Okos Károly, az RMDSZ alpolgármestere szervezésében a Karra zenekar közkedvelt magyar slágereket játszott a helyieknek. Páratlan eredménynek tartja, hogy egy 8%-os magyar nemzetiségű lakossággal rendelkező településen, amelyet az asszimiláció sem került el, az RMDSZ-nek személyében hosszú évek óta alpolgármestere lehet. A helyi tanácsosként induló Okos Károly a közel 100 jelenlévő előtt hangsúlyozta: közösségépítő munkája, amelynek eredményeként külföldön is elismert néptánccsoportot tudott szervezni és fenntartani, elképzelhetetlen anélkül, hogy a magyarok egy emberként álljanak mögé. A sikeres rendezvényt úgy értékelte: az ilyen közösségi megmozdulások képezik az alapját annak, hogy – bár minden nyolc házasságból hat vegyesházasság – magyar identitásunkat meg tudjuk őrizni Gyaluban. Június 10-én minden magyarnak el kell mennie szavazni, hiszen ezáltal újabb 4 évre döntjük el azt, hogy sorsunk felett ne mások, hanem kizárólag mi rendelkezzünk – mondta.

Dancs Annamari művésznő a zsúfolásig megtelt bágyoni kultúrotthonban lépett fel péntek este, ahol közel 300 ember osztozhatott a fergeteges buli örömében.  A sikeres művésznő színpadra szólította Marginean János polgármesterjelöltet és csapatát, valamint Máté András Levente megyei tanácselnök-jelöltet és Vákár István, Lőrinczi Zoltán megyei tanácsos-jelölteket. Várfalva községnek lehet magyar polgármestere az elkövetkezendő négy évben, ehhez arra van szükség, hogy a megosztottság előtt ne hajtsunk fejet – mondta Marginean, aki két nyelven szólt a jelenlévőkhöz, hiszen jelentős számú román lakos is részt vett az eseményen. Várfalva község iránti elkötelezettségét az elmúlt években elért eredményei  igazolják, konkrét, megvalósítható elképzelései és tervei vannak az elkövetkezendő négy évre is, ehhez kérte a helybéliek támogatását. Máté András Levente rendre tapsra szólította fel a helyi jelölteket, majd a közönséget. „A hallható különbséget Önök is érzékelik, ha elegen vagyunk, ha beállunk jelöltjeink mögé, akkor hallatni tudjuk a szavunkat mindenhol, ahol közösségünkkel kapcsolatban döntéseket hoznak. Június 10-én a négy szavazólapot kapnak, valamennyi szavazólapon az 1 kockára, az RMDSZ jelöltjeire voksoljunk, hiszen ily módon biztosítani tudjuk mind Várfalva község, mind Kolozs megye magyar közösségének fejlődését az elkövetkezendő években”- mondta.  

 

kapcsolódó

Hírlevél