Megalakult a Háromszéki Fiatal Gazdák Szövetsége

Megalakult a Háromszéki Fiatal Gazdák Szövetsége

A jelenleg 35 tagot számláló tömörülés partnerségben a megyei Agrárkamarával, a Mezőgazdasági Igazgatósággal, az Agro SIC-el, de további hazai és határon túli szakmai szervezetekkel is együtt kíván munkálkodni. Kiemelkedő célja a fiatal gazdák érdekeit képviselni, megjeleníteni.

Továbbá segítséget nyújtani abban, hogy a vidéki, mezőgazdasági termelést folyatató fiatalok ne hagyják el szülőföldjüket. Mindazt a nyugati, bevált modellt és tapasztalatot, amelyre sokuk szert tett az elmúlt években sikerüljön átadni és meghonosítani itthon, Háromszéken.

Az egyesület programjait a gazdák érdekében álló témakörökből szervezetten állítják össze, értve ez alatt a különböző konferenciákat, fórumokat, szakmai utakat. Mindezek mellett a gazdák közti kapcsolatteremtés és tapasztalatcserék jelentősége szintén fontos momentuma a működésnek.

A napokban tartott gazdafórumon, - amelyen részt vett Tamás Sándor, megyei tanácselnök, Édler András György a Kereskedelmi és Iparkamara vezetője, Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője és Grüman Róbert megyei tanácsos, a HÁRIT vezetője is - megválasztották a fiatal gazda szervezet elnökségét is. Elnöki tisztséget tölt be ifj. Orbán Miklós, illyefalvi gazda, végzettségét tekintve agrármérnök, alelnök a sepsiszentgyörgyi Grüman Csíki Alpár állattenyésztő mérnök és a kézdiszentléleki kertészmérnök, Szabó Gyula.

Az újdonsült egyesületi vezető, Orbán Miklós elmondta:“A csapat nagy része az agrárium valamely szakirányában végezte iskoláit itthon, de vannak, akik külföldön. Az iskolai, egyetemi éveket követően pedig többnyire a családi gazdaságban aktívan kivették a részüket. Ma már jó páran saját, önálló gazdaságot hoztak létre és vezetnek. Mindezek kezdeményezésére és hozzáállásával jön létre ez a szervezet, amelynek bejegyzését még a napokban megkezdjük”.

A Háromszéki Fiatal Gazdák Szövetségének első megmozdulása március hónap folyamán várható, akkor látogatnak ki Szlovákiába, szakmai útra. Ottani partner szervezetük, a Szlovákiai Fiatal Gazdák Szövetsége látja vendégül a háromszéki ifjú mezőgazdászokat.

kapcsolódó

Hírlevél