Megelőző intézkedések és megfelelő szervezés a diszkrimináció ellen – Hálózatot hoznának létre Kolozsváron az egészségügyi diszkrimináció kivédésére

Megelőző intézkedések és megfelelő szervezés a diszkrimináció ellen – Hálózatot hoznának létre Kolozsváron az egészségügyi diszkrimináció kivédésére

Egészségügyi ellátás céljából Kolozsvárra érkező magyarok tájékozódását, kommunikációját, esetenként pedig jogi útbaigazítását segítené az a hálózat, amelynek létrehozását a Kolozsvár-Belvárosi Unitárius Egyházközség által szervezett beszélgetésben járták körül a jelenlévők. Az RMDSZ a találkozón támogatásáról biztosította a kezdeményezést, Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálata révén pedig felvállalta az etnikai és nyelvi diszkriminációra vonatkozó ügyekben nyújtott jogsegélyt. A civil és politikai szervezetek, különböző intézmények és magánszemélyek részvételével zajló eseményen az RMDSZ-t Székely István társadalomszervezési ügyvezető alelnök, Horváth Anna alpolgármester, kolozsvári elnök, Csoma Botond Kolozs megyei elnök, illetve Kis Réka jogtanácsos képviselte.

A hálózatról való elképzeléseket Rácz Norbert unitárius lelkész mutatta be, aki egyben ismertette a legújabb információkat is az olaszteleki lány egészségi állapotáról: nemcsak diszkrimináció, hanem orvosi műhiba esete is fennállhat – tette hozzá. A lelkész bemutatta a Kolozsvárra érkező magyar páciensek lehetséges szükségleteit érkezésüktől távozásukig és azt hangsúlyozta, hogy a részfeladatok ellátásában segíteni vágyók számára nyitottak a lehetőségek, bárki csatlakozhat a hálózathoz. Rácz Norbert fontosnak tartja, hogy a város egészségügyi intézményeiben elfogadják esetenként az önkéntes tolmácsokat, akik segítenék a magyar pácienseknek a kommunikációját az egészségügyi személyzettel.

„Ki kell emelnünk az olaszteleki lány ügyét ahhoz, hogy pontosan és részletesen lássuk, milyen kockázatokkal kell szembenézniük a magyar betegeknek. A nyelvi segítség fontos lehet, de ennél is fontosabb az, hogy az ellátásra szorulók tudomást szerezzenek azokról a magyar szakemberekről, akikhez fordulhatnak az egyes intézményekben” – mondta a beszélgetésen Székely István, az RMDSZ társadalomszervezési ügyvezető alelnöke, aki szerint a jogorvoslat esetén külön kell választani a diszkriminációra, kenőpénz követelésére vagy orvosi műhibára vonatkozó részleteket, hiszen ezek különböző procedúrákat, más-más intézmények bevonását teszik szükségessé.

A beszélgetésen felmerült az is, hogy a hatályos törvényekből hiányoznak a szankciók és emiatt legföljebb pénzbírsággal sújtható, de másként nem büntethető a páciensekkel való nem megfelelő bánásmód vagy sorozatos szakmai kihágás. Másfelől a résztvevők azt is szóvá tették, hogy az egészségügyi szektor alulfinanszírozottsága is eredményezi a rossz minőségű szolgáltatásokat. Horváth Anna kolozsvári alpolgármestert megdöbbentették az olaszteleki lány esetével kapcsolatos fejlemények, hiszen – amint mondta – még a kórházban rákérdezett: biztonságos-e a kislány korházból való kiutalása, amire az orvos és az főosztály vezetője is igenlő választ adott. Az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöke szerint a törvényi biztosítékok megteremtése mellett széleskörű összefogás és pontos tájékoztatás is szükséges a kislányéhoz hasonlatos esetek elkerülésére. „Reméljük, hogy egyre kevesebb ilyen esettel kell szembesülnünk. Az RMDSZ továbbra is felajánlja segítségét azoknak, akiket nemzetiségi hovatartozásuk, anyanyelvük miatt diszkriminálnak az egészségügyben. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat révén mi továbbra is vállaljuk azt, hogy ilyen esetekben megtesszük a jogi lépéseket a diszkriminációellenes tanácshoz való panaszbeadvány összeállítására. A felmerülő esetek jelzésére a lelkészek hozzájárulását kérjük és mindazokét, akik tudnak az ilyen helyzetek sérelmezettjeiről” – mondta a beszélgetésen Kis Réka, az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének jogtanácsosa. 

kapcsolódó

Hírlevél