Megnyílt a hatolykai kezelőközpont Fotó: fotó: Henning János

Megnyílt a hatolykai kezelőközpont

Két és fél évvel az átadása után végre a nagyközönség is használatba veheti Hatolykán a kezelőbázist. Hétfőn délelőtt megyei elöljárók és helyi lakósok jelenlétében nyitotta meg ajtóit a komplexum. A mai nap folyamán még ingyen, holnaptól már orvosi előírások szerint lehet látogatni és gyógyulni a hatolykai fürdőkben.

2010 decemberében Elena Udrea akkori vidékfejlesztési és turisztikai miniszter jelenlétében avatták fel Felső-Háromszék egyik legrégebbi fürdőhelyén a kezelőközpontot. A beruházás értéke 2,6 millió lej volt, amiből 1,5 milliót a tárca fedezett, 900 000 lejt a szentkatolnai önkormányzat, a fennmaradó 2,67 millió lejt pedig a megyei önkormányzat teremtette elő. Akkor a kormány az állásokat befagyasztotta, ezért nem tudtak személyzetet alkalmazni a fürdőhöz, aminek a működtetéséhez legalább hat emberre lenne szükség, és az engedélyek bukaresti jóváhagyása is megkésett – tudtuk meg a hétfő délelőtti megnyitón Tusa Levente polgármestertől.

Az ellehetetlenített helyzet megoldásaként hozott létre Kovászna Megye Tanácsa AquaSIC néven közösségi társulást a kezelőközpontokkal rendelkező Bölön, Előpatak, Málnás, Sepsibo­dok és Szentkatolna község részvételével. Így, ebben a formában a megyei önkormányzat anyagilag is hozzájárulhatott a központok működéséhez, és az egyesület személyzetet is tudott alkalmazni. Hatolyka esetében ez egyelőre három alkalmazottat jelent, akik elkezdik a tízkádas fürdő és a szauna működtetését. A komplexumhoz tartozó, teljesen felújított mofetta - engedélyek hiányában - egyelőre nem használható.

“Évekkel ezelőtt indítottuk a Székely Fürdőépítő Programot, amelynek gyümölcsei már kezdtek beérni. A Program keretében működik a sugásfürdői kezelőközpont, az oltszemi fürdő, szauna és mofetta, a baróti városi strand. A kézdimartonosi fürdőhöz vezető utat teljesen felújítottuk. Jövőben a hatolykai fürdőhöz vezető útra is új aszfaltszőnyeget fogunk önteni. Azon vagyunk, hogy a mofettát is minél előbb el tudjuk indítani, hiszen a környék legjobb fürdője és mofettája van itt. Az a célunk, hogy Székelyföldön azt mutassuk meg, amivel többek vagyunk, mint más. Ez pedig a gyógyturizmus. A jövőben szeretnénk engedélyeztetni a mofettát, bebútorozni a komplexumhoz tartozó hat vendégszobát, illetve egy külső medencét is építeni. Ez a beruházás jó a falunak, a községnek, hiszen a fürdő körül gazdasági vállalkozásokat is beindít”- hangsúlyozta Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

 

A hatolykai kezelőközpont a település központjában helyezkedik el, gondosan kiépített zöld övezetű környezetben. A fürdő gyógyvizéről - amely nátriumkarbonátos, gyengén konyhasós, magas kálcium és magnézium tartalmú vasas víz, melyben nagy mennyiségű metakovasav is van – a szakirodalomban több helyen is olvashatunk. A víz palackozásra is alkalmas, ivókúrában az anyagcsere zavarokban, a vese-húgyúti bántalmakban szenvedők használhatják sikerrel, de aerosol formájában is alkalmas a légutak kezelésére is.

 

Napi nyolc órás programmal tart majd nyitva a komplexum, fél órás kezelésre lehet igénybe venni a meleg gyógyfürdőket, amelynek ára 10 lej, a hidromasszázs fürdőké pedig 12 lej. Az árak az infraszauna és a finn szauna használatát is tartalmazzák.

 

kapcsolódó

Hírlevél