Orvosi szolgálati lakás a következő lépés Baróton

Orvosi szolgálati lakás a következő lépés Baróton

A kórház elmúlt öt évének tevékenységét ismertették Baróton sajtótájékoztató keretében, május 18-án, szerdán. A kórház vezetősége hangsúlyozta: az átállás pillanata a központi adminisztrációról a helyi kezelésbe nehezen indult. A megyei önkormányzat, illetve a környező erdővidéki települések finanszírozása kulcsfontosságú volt. A korábbi városvezetés hibája miatt 800 ezer lejtől esett el az egészségügyi intézmény, a pénz azóta is hiányzik.

Jelen pillanatban a baróti kórház másik bevételi forrása az egészségügyi biztosítópénztár – ez a forrás azonban csak a fizetésekre elég, a működési költségek javarészét azonban továbbra is Barót önkormányzata, valamint az erdővidéki községek önkormányzata fizeti.

Dénes Mária kórházmenedzser beszámolójából kiderült: az elmúlt öt év alatt renoválásokra, az összes ágy cseréjére, bútorcserére, paravánok és szoftver vásárlására került sor.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: „A megyében az első közösségi összefogás egy egészségügyi intézményért Erdővidéken született. Nyilván nem csak a megyei önkormányzathoz tartozó kórházzal foglalkozunk: évente 20 ezer lejjel támogatunk minden városi intézményt, illetve a vidéki orvosi rendelők felújítását is elkezdtük, a finanszírozást folyamatossá tettük, van pénzalapunk hozzá. Baróton jó helyre kerül a támogatás, hiszen eredményesen használták fel az alapokat.”

Lázár Kiss Barna polgármester közölte: „Az elmúlt négy évre visszatérve el kell mondjam, hogy a partnerség működött: mi 120 ezer lejjel járulunk évente hozzá az intézmény támogatásához.” Ezen az összegen kívül Barót városa megközelítőleg évente további 50 ezer lejjel támogatja más formában az intézményt. A polgármester hangsúlyozta: bíznak abban is, hogy a kórház folyamatban lévő akkreditálását is jóváhagyja a szaktárca. A jövőt célzó tervekre utalva Lázár Kiss Barna hangsúlyozta: Marosvásárhelyen, az orvosi egyetemen akarják népszerűsíteni az intézményt, hogy végzős, vagy rezidens orvosokat csábítsanak Erdővidékre.

A beszélgetésen felmerült a szolgálati lakások létesítése is: Tamás Sándor szerint jó példa a sepsiszentgyörgyi orvosi otthonok sikere, ez lehet az a vonzó erő, amely a fiatal orvosokat Barótra hozhatja.

kapcsolódó

Hírlevél