Seres Dénes: biztonságban szeretnénk tudni a jövőben is javainkat, jogainkat, mert nemcsak a fejlődés, de a megmaradás hívei is vagyunk

Seres Dénes: biztonságban szeretnénk tudni a jövőben is javainkat, jogainkat, mert nemcsak a fejlődés, de a megmaradás hívei is vagyunk

„A magyar ember lelkületéből nem lehet kiirtani a szabadságvágyat! Az évszázadok során nagyon sokan megpróbálták, így a kommunista diktatúra is, amikor népünkre egy olyan idegen rendszert erőszakoltak, amely nem egyezett a magyar emberek elvárásaival. 1956-ban szabadságukért harcoltak a pesti forradalmárok, és felkelésük megfékezése után még csak nem is volt szabad együtt érezni a hősökkel, nem volt szabad templomainkban imádkozni azokért, akik vérüket áldozták nemzetünkért. Akkor azt hitték, mindenkorra kiirtják a lelkünkből a szabadságvágyat, de nem sikerült, és soha nem is fogják, mert a lelkünkben ott ég a láng, és ez erőteljesen megnyilvánul, amikor a helyzet megköveteli” – mondta el Seres Dénes parlamenti képviselő Szilágyballán az október 23-i megemlékezésen. Az RMDSZ Szilágy Megyei Szervezetének elnöke kiemelte: „legyen ez a mai nap főhajtás a hőseink emlékei előtt, legyen egy megnyilvánulása a szabadságszeretetünknek és vágyunknak. Mi itt, Erdélyben, a Szilágyságban jól szeretnék élni, ahol biztonságban vannak családjaink, gyermekeink, és egy olyan jövőt akarunk építeni számukra, amely a fejlődést, a megmaradást jelenti. Biztonságban szeretnénk tudni a jövőben is javainkat, jogainkat, mert nemcsak a fejlődés, de a megmaradás hívei is vagyunk. Ezért tennünk kell, ne engedjük el egymás kezét, fogjunk össze, mert az elmúlt évek bebizonyították, hogy amikor megosztottság uralkodik köztünk, annak mi magunk leszünk az áldozatai.”

Demyen István, Baksa Község polgármestere felszólalásában kifejtette: „emlékeznünk kell az ’56-os hősökre, azokra a pesti srácokra, akik hittek abban, hogy képesek jövőjükön változtatni, és küzdeni tudnak az elnyomás, zsarnokság ellen, a nemzetük szabadságáért. Igaz hogy a forradalom elbukott, viszont hősiességükkel egy olyan láng gyúlt meg, amely fáklyaként világította be egész Kelet-Európát, míg 1989-ben a lehetetlennek tűnő változás bekövetkezett.”

„Ilyen fennkölt pillanatokban elgondolkodom, hogy mi lennénk annyira bátrak, mint azok az emberek, akiknek itt áll az emlékművük? Mindig rájövök arra, hogy nagy szerencsénk van, hogy mi nem kell fegyverekkel harcoljunk, de nem feledhetjük azt el, hogy  továbbra is minden egyes nap küzdenünk kell szabadságunkért, magyarságunkért” – hangsúlyozta Demyen István, majd hozzátette: „azzal, hogy a fiataljaink felvették a népviseletet, magyar táncokat járnak, és magyar népdalokat énekelnek, harcolnak a magyarságunkért. Azzal hogy gyermekeink magyar iskolába járnak, hogy magyarul mondjuk el imáinkat, harcolunk nemzetünkért”.

Zárásként a polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy egy újabb küzdelem elé néz az erdélyi magyarság, mert december 11–én ismét meg kell mutatni, hogy vagyunk, és továbbra is lenni akarunk. „Nem feledhetjük el, hogy a parlamenti munka mekkora harc. 1990-ben merték volna azt gondolni, hogy piros-fehér-zöld szalagos koszorút nyilvánosan leteszünk egy emlékmű elé, és elénekeljük himnuszunkat? Gondolta bárki, hogy Zilah főterén Szilágysági Magyar Napokat tartunk? 26 év munkája lehetővé tette ezt. Merjünk kiállni magyarságunkért, és amikor szükség van rá, fogjunk össze, mert közösen bármi sikerülhet.”

A megemlékezésen részt vett továbbá Végh Sándor szenátor, Szilágyi Róbert István, a megyei tanács alelnöke, valamint a református és baptista egyház képviselői.

kapcsolódó

Hírlevél