Sikeres üzleti tervek és barátságok születtek Kalotaszentkirályon – véget ért a II. Örökségünk Őrei tábor (AUDIO) Fotó: Fotó: Tulkos Tamás

Sikeres üzleti tervek és barátságok születtek Kalotaszentkirályon – véget ért a II. Örökségünk Őrei tábor (AUDIO)

Sikeresen zárult az Örökségünk Őrei tábor második kiadása, amelynek június 23–26-a között Kalotaszentkirály adott otthont. Az RMDSZ Ügyvezető Elnökség kulturális főosztálya által szervezett táborban több mint 70 diák gazdagodott újabb élményekkel és szakmai tudással. A diákok olyan üzleti terveket dolgoztak ki, amelyek hasznosítják a település és Kalotaszeg épített és kulturális örökségét.

Összesen hét iskola képviseltette magát a háromnapos táborban. A dévai Téglás Gábor Líceum, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, a brassói Áprily Lajos Főgimnázium, a kolozsvári Református Kollégium, a János Zsigmond Unitárius Kollégium, a Brassai Sámuel Elméleti Líceum és a Báthory István Elméleti Líceum diákjai együtt fedezték fel a falut és találtak ki projekteket annak fejlesztésére.

„Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy az ide érkező fiatalok megtanuljanak együtt dolgozni, közösen tervezni. Az szerettük volna elérni, hogy otthonosabban mozogjanak ebben a környezetben, erre legjobb megoldásnak bizonyult a diákok vegyes csapatokba való elhelyezése. Úgy gondolom ez volt a legmegfelelőbb módszer arra, hogy a szakmai tudás elsajátítása mellett új barátságok is szülessenek a táborban” – nyilatkozta Újvári Dorottya, a kultúráért felelős főosztály munkatársa.

A diákok munkáját szakemberek segítették: Makkai Bence, Hegedüs Csilla, Winkler Gyula, Benedek István, Krippán Kinga, Kádár Magor, Márton Kata és Tamás Ágnes, akiknek köszönhetően fantáziadús és jól kidolgozott projektek születtek.

Vasárnap a kalotaszentkirályi kultúrotthonban Póka András György polgármester jelenlétében egy befektetői konzorciumnak mutatták be a diákok a táborban elkészített projekteket. Izgalmas üzleti tervek készültek, amelyek a kalotaszentkirályi értékeket hasznosítják, munkahelyeket teremtenek és fejlesztik a helyi közösséget. A polgármester és a szakemberekből álló befektetői konzorcium mind a nyolc elkészült projektet értékelte, sőt néhányat közülük gyakorlatba is akar ültetni.

„A kulturális örökség elemeinek fontos szerepük van a helyi gazdaság fejlesztésében, a lokális és globális érdekek pedig ötvözhetők a szülőföldön való gyarapodás érdekében” – hangsúlyozta Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, aki egy szakmai előadás keretében osztotta meg nézeteit a táborozókkal.

„Panziók, bicikli utak, programok és fesztiválok: ezek voltak a főbb projekt ötletek, de szerepelt az elképzelések között a Bánffy-örökség és az Ady Endre- kultusz hasznosítása is. A diákok felismerték a kulturális örökség és a hagyományaink turizmus- és településfejlesztő hatását, a projekteken keresztül megmutatták Kalotaszentkirály és Kalotaszeg óriási potenciálját” –összegzett Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke. 

A résztvevők által készített anyagok az Örökségünk Őrei Facebook oldalán tekinthetők meg. A képekért köszönet Tulkos Tamásnak és Hegedüs Zsófinak.

Heged

kapcsolódó

Hírlevél