Szovátán ülésezett a Testnevelő Tanárok Országos Tanácsa – szeptember 20-24. között újra Sportolimpia lesz Kolozsváron

Szovátán ülésezett a Testnevelő Tanárok Országos Tanácsa – szeptember 20-24. között újra Sportolimpia lesz Kolozsváron

Az RMDSZ október 4-én Szovátán szervezte meg a Testnevelő Tanárok Országos Tanácskozását. Bodor László ügyvezető alelnök nyitóbeszédében hangsúlyozta: „talán a legaktívabb szakmai réteg a testnevelők és sporttanárok közössége. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a Zilahi Kongresszuson meghatározott, stratégiai dokumentumba foglalt társadalmi beszéd újrakezdését itt indítjuk el. Az elkövetkezőkben szándékunkban áll a különböző társadalmi és szakmai rétegekkel konstruktív és őszinte párbeszédet folytatni, információt cserélni ahhoz, hogy hatékonyabb munkát végezzenek a Szövetség politikusai, az önkormányzatoktól egészen a törvényalkotásig.

A Sportolimpia főszervezője, Grabán Zsolt az idei Sportolimpia szabályzatát és szervezési kérdéseit ismertette. Rámutatott, idén szintén Kolozsváron szervezik meg a 3. Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpiát szeptember 20-24. között. „Igyekszünk az előző évek kihívásaihoz mérten idén is megfelelni az elvárásoknak, és mintegy 450 Kolozsvárra látogató gyereknek színvonalas programokat biztosítani” – nyomatékosított a főszervező.

Tóth Sándor, Nyárádszereda polgármestere kitért a helyi önkormányzatok feladataira, amely a sportszerveződések támogatását érinti, valamint az önkormányzat és iskolák közötti finanszírozási lehetőségeket is ismertette. Hozzátette: a helyi önkormányzatoknak feladata kell legyen a mozgás népszerűsítése, ennek érdekében minden lehetséges anyagi keretet meg kell teremteni azoknak az entitásoknak, amelyek felvállaltan ezzel foglalkoznak.

Ambrus József Kovászna megyei tanácsos, a Sepsi SIC női kosárlabdacsapat igazgatótanácsának tagja a módosított sporttörvényről és annak előnyeiről tájékoztatta az egybegyűlt testnevelő tanárokat. „Olyan törvénymódosításokat sikerült kieszközölnünk, amelyek átláthatóvá teszik a sport finanszírozását. Leginkább azt emelném ki, hogy már a helyi költségvetések 5 százalékával támogatható a sport, amelynek metodológiáját a helyi önkormányzatoknak kell kidolgozniuk. Ezzel egy újabb lépést tettünk a decentralizáció felé” – összegzett a megyei tanácsos.

Bodor László nyilatkozata hangformában elérhető ITT.

 

kapcsolódó

Hírlevél