Udvarhelyen mutatkoztak be az RMDSZ önkormányzati listáján induló fiatalok

Udvarhelyen mutatkoztak be az RMDSZ önkormányzati listáján induló fiatalok

Több mint 100 fiatal gyűlt össze május 20-án, Székelyudvarhelyen, a Márton Áron téren, ahol egy sajtótájékoztató keretében bemutatkoztak a 2016-os önkormányzati választásokon az ifjúsági szervezetek által az RMDSZ listáira jelölt fiatalok.

Antal Lóránt, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke elmondta, a szervezet egyik legfontosabb célkitűzése idén, hogy az önkormányzati választások során 500 fiatalt jutasson a jelöltlistákra -megyei tanácsosi tisztségbe, városi tanácsosi, valamint polgármesteri és alpolgármesteri tisztségekbe - olyan felkészült fiatalokat, akiknek feladatot is szánnak. Hozzátette, mindezek mellett egy önkormányzati kisokost is kidolgoztak, ezzel is segíteni szeretnék az önkormányzati képviselők munkáját az elkövetkezendő négy évben. „Az Önkormányzati kisokos abban a munkában tudja segíteni a fiatal önkormányzati képviselőket, hogy operatívabban tudják megvalósítani elképzeléseiket.” Kiemelte, „Büszkék vagyunk természetesen arra is, hogy Székelyudvarhelynek egy fiatal, rátermett hölgy jelöltje van, akiről tudjuk, hogy június 5-e után egy dinamikus várossá fogja alakítani Székelyudvarhelyt, ha bizalmat szavaznak neki. Mindannyiunknak egy olyan polgármesterre van szüksége, aki ért a fiatalok nyelvén, aki úgy tekint rájuk, mint érték, nem pedig probléma.”

Kelemen Szilárd Péter, a MIÉRT önkormányzati kabinetének vezetője elmondta, a Magyar Ifjúsági Értekezletnek 2012-ben 365 fiatal, 35 év alatti jelöltje volt, amit sikerült idén megduplázni. Idén közel 750 fiatal jelölt indul az RMDSZ színeiben, ennek pedig több mint fele ifjúsági szervezetekben tevékenykedik.  „Fontos megemlíteni, hogy ezeknek a jelölteknek mi feladatokat is adunk. Felméréseink szerint Erdély-szerte csak 9 olyan magyar önkormányzat van, ahol működik ifjúsági alap. Ezért az egyik kiemelkedő feladat, amit fiatal jelöltjeinknek adunk, az ifjúsági alap létrehozása lesz.”  Kiemelte, hogy gondolnak azokra a fiatalokra is, akik szeretnének a közért dolgozni, ezért a helyi önkormányzatokban kezdeményezni fogják a város- és falumenedzser pozíció létrehozását, amely által a fiatalok be tudnak kapcsolódni a közösségi életbe. Hozzátette, az Önkormányzati kisokos ezen feladatok ellátásában is tud segíteni nekik.

Oltean Csongor, a Háromszéki Ifjúsági Tanács elnöke elmondta, Háromszéken 2008-ban elindult egy folyamat, amely során a fiatalok partnerséget kötöttek az RMDSZ-el, és ennek a folyamatnak eredményeképpen idén, 2016-ban a HÁRIT-nak 125 jelöltje van az önkormányzati választásokon.  A székelyudvarhelyi választásokkal kapcsolatban hozzátette: „Mi Sepsiszentgyörgyön nap mint nap azon dolgozunk, hogy a fiatalok minőségi oktatást kapjanak és hasznosítható tudásban részesüljenek, amivel azonnal el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. Ehhez képest itt azt halljuk, hogy a székelyudvarhelyi polgármester egy olyan ember, aki próbálja ellehetetleníteni a szakoktatást. Mindezt csak azért, hogy saját politikai érdekeit szolgálja, így próbálván Borboly Csabával megvívni politikai harcait. Folyamatos cirkusszal nem lehet várost építeni, és fiatalokat itthon tartani semmiképpen. Együttműködésre van szükség, hogy minőségi szakoktatást biztosítsunk a fiataljaink számára, mely azonnal hasznosítható tudást nyújthat nekik. A szakoktatás kiszélesítése és megerősítése minden politikus feladata és felelőssége. Nem csodálkozunk azon, hogy Bunta Leventét az udvarhelyi fiatalok nem szeretik. Nekik szeretnénk üzenni mi, sepsiszentgyörgyiek, hogy a ti kezetekben a változás. Most tudtok egy olyan polgármestert választani Arros Orsolya személyében, aki jövőt és nem ellenséget lát a fiatalokban.”

A sajtótájékoztató zárásaként a fiatalok egy-egy Bunta feliratú léggömböt lyukasztottak ki, ezzel is jelezve, Székelyudvarhelyen újításra van szükség, egy olyan polgármesterre, aki partnerként tekint a fiatalokra.

kapcsolódó

Hírlevél