Winkler Gyula: a helyi gazdaságot erősítik az európai források Fotó: Fotó: Bethlendi Tamás

Winkler Gyula: a helyi gazdaságot erősítik az európai források

A helyi gazdaság fejlődését szolgálják az európai alapok – jelentette ki Winkler Gyula vasárnap este a mezőpaniti polgármesteri hivatalban összehívott közösségi fórumon. Az EP-képviselő az új európai pályázati lehetőségekről beszélt a helyieknek. 

"Sikerült elérnünk az Európai Parlamentben, hogy Románia számára a lehívható pénzösszeg az elkövetkező költségvetési periódusban 36 százalékkal nő, azaz 31,5 milliárdról 43 milliárdra emelkedik. Ha csak a mezőgazdasági területalapú támogatásokat nézzük, Románia esetében majdnem duplájára nő a hét év alatt felhasználható keret, vagyis 5,7 milliárdról 10,4 milliárdra emelkedik. Az Erdélyre jellemző, kis területen gazdálkodók számára a területalapú támogatás a jelenlegi hektáronként átlag 130 euróról 190 euróra nő a következő években” – tájékoztatta a mezőpanitiakat Winkler Gyula.

 

A helyi termelők Maros megyében arról számoltak be, hogy a legnagyobb kihívást a termékek értékesítése jelenti. ,,Mindenütt probléma a kis területen gazdálkodóknak a termékeik tárolása és értékesítése. Sokszor hallom, hogy nem tudnak versenybe szállni az importőrökkel, és ez így is van, egyedül nem is lehet. Mint közösség, régóta tapasztaljuk, hogy az egyetlen járható út az összefogás. Ez a gazdaságra is igaz, ha a helyi termelők összefognak, együtt már képesek fellépni és befolyásolni a piacot” – hívta fel a figyelmet az EP-képviselő, kiemelve, hogy az Európai Unió támogatja a társulást, úgy a gazdák, mint az önkormányzatok esetében. Szerinte fontos a felkészültség, a tájékozottság az európai pályázati alapok felhasználásában, EP-képviselőként az is a feladata, hogy a legfrissebb információkat hazahozza Erdélybe. "Ezért is szükség van az brüsszeli képviseletre, hogy az erdélyi gazdák minél gyorsabban és közvetlenül jussanak információkhoz. Nemcsak a helyi piacon való boldogulás a tét, de arra is lehetőség van, hogy levédessük jellegzetes termékeinket és azzal törjünk be az európai piacra” – mondta el Winkler Gyula, aki vasárnap délután Mezőbándon, Csittszentivánban és Mezőcsáváson találkozott a helyiekkel vasárnap, a karavánt elkísérte Kelemen Márton, a Maros Megyei Tanács alelnöke.

 

Winkler Gyula hétfő délelőtt Nagyernyén a LEADER egyesületek képviselőivel, majd Vajdaszentiványban, Gernyeszegen,  Szászrégenben, Koronkán és Gyulakután véleményformálókkal találkozik. 

kapcsolódó

Hírlevél