Ahol a kormányprogramot megelőzve biztosították az online oktatáshoz szükséges eszközöket

Ahol a kormányprogramot megelőzve biztosították az online oktatáshoz szükséges eszközöket

Szerző: Hegyi Zsuzsánna Forrás: www.szekelyhon.ro

Uniós támogatásból, a kormányon keresztül táblagépek beszerzését igénylik a gyergyószentmiklósi iskolások számára. Ugyanebben a programban laptopokat kaphatnak a pedagógusok. A gyergyószéki települések némelyike viszont már korábban intézkedett, saját költségvetésből részben vagy egészben ellátták a tanulókat a megfelelő eszközökkel.

Táblagépek és laptopok beszerzését igénylik a gyergyószentmiklósi iskolások és pedagógusok számára – erről döntött legutóbbi ülésén a képviselő-testület. Bár felmerült, hogy valóban szükséges-e a valószínűleg gyenge minőségű eszközökre közpénzt fordítani, végül a testület egyöntetűen megszavazta a támogatás kérvényezését.

Összesen 3344 táblagépet, 402 laptopot, illetve további didaktikai eszközökre pályázott a gyergyószentmiklósi önkormányzat, közel 7,1 millió lej értékben.

„Felkértük az iskola vezetőségét, hogy mérje fel, hány tanuló nem tud részt venni az online oktatáson, mert nincs megfelelő eszköze. A tanintézmény 133 igénylést gyűjtött be, ezért úgy döntöttünk, hogy 140 táblagépet vásárolunk az iskola számára” – nyilatkozta Gáll Szabolcs, Gyergyóalfalu polgármestere. Az elöljáró szerint az eszközök egyenként nagyjából 1100 lejbe kerülnek, és még ezen a héten megérkeznek. Az igénylések alapján megvásárolt készülékeket helyi költségvetésből finanszírozzák.

Hasonló a helyzet Gyergyóremetén is. A remetei önkormányzat szintén az elmúlt időszakban mérte fel a szükségleteket. Összesen 410 táblagépet és a hozzá szükséges két éves korlátlan internet-hozzáférést vásárol az önkormányzat, helyi költségvetésből. A közbeszerzésen meghirdetett eszközvásárlásra napokon belül sor kerül.

Gyergyócsomafalván az iskolakezdéskor indították el a tanuláshoz szükséges eszközök beszerzésének folyamatát. A településen 305 gyereknek lenne szüksége táblagépre, ezen felül pedig a pedagógusoknak is pályáznak IT-eszközökre, összesen több mint 34 ezer lej értékben. Csomafalván az iskola vezetősége korábban 23 táblagépet már igényelt.

A tanulók és a tanárok kilencven százalékának van megfelelő eszköze az online tanuláshoz, oktatáshoz Gyergyóújfaluban. Egyed József polgármester elmondta, „vezetőtanácsi üléseken, illetve pedagógusokkal egyeztetve arra a döntésre jutottunk, hogy ebben a kormányprogramban nem veszünk részt. Az iskola viszont, az önkormányzattal közösen már pályázott azok számára, akiknek nem volt megfelelő készüléke a tanuláshoz”. A polgármester ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy nyitottak mindenféle fejlesztésre, viszont olcsó eszközvásárlásnak nem látták értelmét most.

Gyergyóditróban a kormányprogramot megelőzően 30 darab eszközt vásároltak a diákok számára. „Tanév elején beszereztük és most már ki is osztottuk a táblagépeket, melyeket a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekeknek adtuk” – ismertette Puskás Elemér polgármester. A 30 darab készülék korlátlan internet-hozzáféréssel került a tanulókhoz. Ditróban 534 diák és 63 pedagógus számára kérvényezték a támogatást.

„Mi tanácsi határozattal 100 ezer lejt utaltunk át az iskolának erre a célra” – számolt be Danguly Ervin gyergyószárhegyi polgármester. Az önkormányzati finanszírozású összegből 95 táblagépet és 9 laptopot vásárolt a tanintézmény. „Erre a célra ennyit tudtunk fordítani saját költségvetésből, de készül a pályázat a többi diák és pedagógus számára szükséges eszközökre” – tette hozzá Danguly. Mint megtudtuk további 219 táblagépet és 18 laptopot igényelt a szárhegyi községvezetés.Forrás: www.szekelyhon.ro

kapcsolódó

Hírlevél