Szakértő válaszol: Mire vigyázzunk a népszámlálási kérdőív online kitöltésekor?

Szakértő válaszol: Mire vigyázzunk a népszámlálási kérdőív online kitöltésekor?

Szerző: Népszámlálás.ro

A tervezett időpontban, március 14-én elkezdődött a népszámlálás önkitöltési szakasza. Barna Gergő szociológust, a Népszámlálás.ro kampánykoordinátorát kérdeztük az első napok tapasztalatairól.

 

Az online önkitöltés az előzetes regisztrációval kezdődik. Mire kell figyelni a regisztrációnál?

A regisztráció az autorecenzare.insse.ro oldalon történik, a mi honlapunk is ide vezet. Nagyon fontos, hogy a háztartásunkban élő összes személyt regisztráljuk, senki se maradjon ki, mind a jelenlévőket, mind pedig az időszakosan távollévőket vezessük fel.

A regisztrációt követően az e-mail fiókunkba annyi e-mailt kapunk a rpl2021@insse.ro címről, ahány személyt regisztráltunk. Itt figyelni kell arra, hogy minden e-mailt megnyissunk, és a bennük található linkre kattintva töltsük ki a kérdőíveket. A háztartásfőnek egy hosszabb kérdőívet kell kitöltenie: a lakáskérdőívet és a személyi kérdőívét, a többi családtagnak csak egy-egy személyi kérdőívet.

A kérdőívek kitöltésekor mire kell vigyázni?

Egyelőre azt látjuk, hogy a legnagyobb veszély az, hogy a válaszadók a kérdőívet úgy továbbítják, hogy nem töltik ki végig. Mivel a számunkra legfontosabb kérdések – az etnikum, az anyanyelv és a felekezet – a kérdőív végén szerepelnek, nagyon fontos, hogy ezekre választ adjunk, mielőtt a kérdőívet beküldenénk.

A személyre vonatkozó űrlap kitöltése közben a kérdőív alján folyamatosan megjelenik a „Complete Interview” gomb. Nagyon kell vigyázni arra, hogy ezt csak akkor nyomjuk meg, amikor a kérdőív végére értünk. A felnőttek esetében az utolsó kérdés a koronavírus-járványra vonatkozik, tehát csak miután ezt is megválaszoltuk, akkor kell továbbítani, „finalizálni” a kérdőívet.

Mi a teendő akkor, ha a beküldést követően, utólag rájövünk, hogy a kérdőívet hibásan adtuk be, vagy nem töltöttük ki végig?

A beküldött kérdőíveket 7 napon belül érvényesítik, ezt a dovrec.online linken lehet ellenőrizni a személyi számunk megadásával. A kérdőív érvényesítéséig lehetőségünk van arra, hogy újból regisztráljunk, és újból kitöltsük a kérdőíveket.

Ha elakadunk, hol kérhetünk segítséget?

A legbiztosabb segítséget a magyar nyelvű tudakozótól kaphatjuk, kollégáim várják a hívásokat minden nap 9 és 23 óra között a 0371-900-172-es telefonszámon. Emellett a Népszámlálás.ro oldalon is segítünk, egyelőre szöveges útmutatókkal, hamarosan pedig oktatóvideóval is.

kapcsolódó

Hírlevél